WAT IS SPORTKLIMMEN?

De klimsport is enorm divers - zo kan je klimmen op lage rotsblokken (boulders) maar ook op enorm lange routes in rotswanden van 1000 meter hoog. Klimmen kun je binnen in de klimhal doen of buiten in de rots. In Nederland hebben we geen natuurlijke rotsen, maar wel veel klim- en boulderhallen.

Sportklimmen is door NOC*NSF erkend als topsport/internationale wedstrijdsport NOC*NSF. De sport staat bij de Olympische spelen van Tokyo 2020 op het programma. 

Klimmen in Nederland

In de klimhal en bij wedstrijden kun je de volgende disciplines beoefenen: 

 • Lead
  Leadklimmen of 'routeklimmen' is het met touw (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer twintig meter. Bij wedstrijden bepalen voornamelijk tactiek, techniek, inzicht en uithoudingsvermogen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint. 
   
 • Boulder
  Boulderen is het beklimmen van korte routes (boulder=Engels voor rotsblok) op klimwanden van maximaal ongeveer 4,5 meter hoog. Een touw om te zekeren is niet nodig want voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Bij wedstrijden is de winnaar de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Boulderen is krachtiger en explosiever dan het routeklimmen.
   
 • Speed
  Speedklimmen is de enige discipline van de klimsport waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een tien of vijftien meter hoge wand. Bij wedstrijden wordt in duel-vorm geklommen en wint de snelste klimmer. De wereldrecords vind je op de website van de internationale sportklimfederatie (IFSC)

Klimmen outdoor

Wil je buiten klimmen dan kun je in vrijwel alle landen terecht in duizenden klimgebieden. Zorg er voor dat je op de hoogte bent van de regels in het gebied en respecteer de natuur. 

> Kijk hier voor een overzicht van klimgebieden in de buurt van Nederland

Wil je meer weten over sportklimmen en boulderen? Lees dan het artikel De klimsport in het Kenniscentrum.

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?