KLIMMEN IN LUXEMBURG

Luxemburg kent slechts één klimgebied, het prachtige in de Luxemburgse 'Schweiz' gelegen BerdorfOm op de rotsen bij Berdorf te mogen klimmen geldt sinds 2016 enkel dat je lid moet zijn van een bij UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportbond/vereniging. Het aanvragen van een jaar- of weekendpermit is komen te vervallen.

STAND VAN ZAKEN PERMIT 2016 

Alle klimmers moeten lid zijn van een bij IFSC of UIAA aangesloten klimbond/vereniging. NKBV leden kunnen altijd klimmen.
 
Op 5 april 2016 is de nieuwe toegangsregeling Berdorf in werking getreden. Er is bij 
wet besloten dat het klimmen in Berdorf alleen is toegestaan onder de volgende voorwaarden:
 • Klimmers moeten lid zijn van een bij UIAA of IFSC aangesloten klim- of Bergsportbond/vereniging (in Nederland de NKBV). 
 • Klimmers moeten hun bewijs van lidmaatschap en een identiteitsbewijs meenemen naar de rotsen en op aanvraag tonen aan de personen die gemachtigd zijn de toegang tot de rotsen te controleren.
 • (Een deel van) de rotsen kan tijdelijk gesloten worden in verband met het beschermen van flora of fauna. Denk aan vogelbroed in het voorjaar.
 • Er mogen alleen activiteiten op de voor het klimmen toegestane rotsen beoefend worden worden die binnen de normale praktijk van het sportklimmen/rotsklimmen vallen. Abseilactiviteiten met groepen zijn bijvoorbeeld verboden.
 • Er mag met groepen van maximaal 6 personen geklommen worden.
 • Magnesium mag gebruikt worden mits met mate. Tickmarks of andere markeringen zijn verboden en grepen moeten na het klimmen schoon worden gepoetst.
 • Er mag niet met mobiele zekeringen (nuts, cams) geklommen worden.
 • Commerciele activiteiten zijn verboden.
De belangrijkste wijziging ten opzichte van voorheen is dat het aanvragen van een jaar- of weekendpermit is komen te vervallen. Wel moet je lid moet zijn van een bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportvereniging. In Nederland is dat alleen de NKBV. 
 
Waarschijnlijk is het ook de eerste maal dat het bij wet is geregeld dat er geen tickmarks geplaatst mogen worden en dat de klimmer magnesium van de grepen moet poetsen na het klimmen van een route. Je kan deze en de andere regels teruglezen in de wetstekst: http://www.legilux.public.lu/leg/a/archives/2016/0058/a058.pdf

Medewerkers van 'Eaux et Fôrets' (de boswachter) en van de politie houden toezicht op de naleving van de regeling. 

Waarom deze regeling?
Deze regeling is tot stand gekomen om te voorkomen dat het relatief kleine klimgebied door klimmers wordt overlopen. Mocht er ondanks deze regeling sprake zijn overlast, schade aan de natuur of andersoortige misdragingen, dan bestaat het risico dat het gebied voor alle klimactiviteiten zal worden gesloten. 

De NKBV wil daarom alle klimmers oproepen de regels te respecteren. 

 • klim alleen in Berdorf als je lid bent van bijvoorbeeld de NKBV; 
 • bivakkeer niet bij de rotsen of in de omgeving maar overnacht op een camping of in een hotel/huisje;
 • ga niet met een grote groep mensen in Berdorf klimmen. 

De Luxemburgse zustervereniging van de NKBV, FLERA, zet zich in om de klimmogelijkheden in dit gebied te behouden en eventuele problemen op te lossen. 

Topo's
De topo van Berdorf is momenteel niet verkrijgbaar en zal pas bij een herdruk weer in de NKBV-webshop te koop worden aangeboden.

Tijdelijke sluitingen
De situatie rondom de toegankelijkheid van klimmassieven wisselt regelmatig. In het voorjaar kunnen in verband met de broed van roofvogels massieven tijdelijk gesloten worden. 

Laatste wijziging: 11-02-2016

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?