KLIMMEN IN DUITSLAND

Je vind op deze pagina info over de Duitse klimgebieden die op maximaal 4 uur rijden van Utrecht liggen. Van deze klimgebieden verkoopt de NKBV ook de topo in de webshop - voor zover er een topo is.

Ben je op zoek naar info over andere Duitse klimgebieden dan is er één plek waar je alle relevante info vindt: de website Felsinfo.de. Deze officiële site van de DAV wordt continu ge-update. Je vindt er gedetailleerde informatie over de toegang, reismogelijkheden met het OV, de hoogte en soort gesteente, aantallen routes en toegankelijkheid van nagenoeg alle (3000!) Duitse klimgebieden. In de folder 'Klettern und Naturschutz - Leitbild zum naturverträglichen Klettern in Deutschland' wordt uitgelegd waarom klimmen en natuurbescherming in Duitsland vaak op gespannen voet staat. 

> Download de folder Klettern und Naturschutz (pdf, 4 Mb).

Topo's in webshop
In de webshop van de NKBV kun je de topo's van de volgende Duitse klimgebieden kopen:

 • Ith (Hoch im Norden). Uitgever: Panico, 2013.
 • Göttinger Wald. Uitgever: Panico, 2015.
 • Sauerland (Land der Tausend Berge). Uitgever: Geoquest, 2012.
 • Ettringen (Kletterführer Mayen - Schwarze Saulen). Uitgever: Geoquest, 2013.
 • Rhein-Main-Gebiet (tussen Taunus en Hunsrück). Uitgever: Panico, 2013.
 • Kletterführer Pfalz. Uitgever: Panico, 2013.
 • Noordelijke Frankenjura deel 1. Uitgever: Panico, 2012.
 • Noordelijke Frankenjura deel 2. Uitgever: Panico, 2012. 

 

Info/vogelbroed/sluitingen
De situatie rondom de toegankelijkheid van klimmassieven wisselt regelmatig. Met name in het voorjaar worden in verband met de broed van roofvogels massieven tijdelijk gesloten. Op Felsinfo.de en op de site van de IG Klettern kun je hierover up-to-date informatie vinden.

KLIMGEBIEDEN OMGEVING NEDERLAND

In afwachting van uitgebreidere info op deze site vind je hieronder een opsomming van de officieel toegestane klimmogelijkheden in de nabije omgeving van Nederland. Naast deze gebieden waar een duurzame toegangsregeling is getroffen zijn er nog een redelijk aantal kleine (boulder)gebieden waar ook (discreet en/of met toestemming van de eigenaar) geklommen kan worden.

Klimgebieden Duitsland:
 • Noord-Duitsland
  • Ibbenbühren, ca. 200 routes, ca. 2 uur van Utrecht.
  • Ith, ca. 2000 routes, ca. 4 uur van Utrecht.
  • Harz, ca. 1000 routes en 1000 boulders, ca. 4,5 uur van Utrecht
  • Göttinger Wald, ca. 500 routes, ca. 4 uur van Utrecht.
 • Ruhrgebiet 
  • Bochumer Bruch, ca. 50 routes, ca. 2 uur van Utrecht.
  • Isenberg, ca. 60 routes, ca. 2 uur van Utrecht.
  • Landschaftspark Duisburg Nord (kunstmatig), ca. 2 uur van Utrecht.  
 • Sauerland
  • diverse klimgebieden, ca. 430 routes, circa 2,5 à 3,5 uur van Utrecht.
 • Noord-Eifel
  • Nideggen, ca. 150 routes, ca. 2,5 uur van Utrecht.
 • Zuid-Eifel
  • Glees, bouldergebiet ca. 150 boulders, ca. 3 uur van Utrecht.
  • Ettringen, ca. 1400 routes, ca. 3 uur van Utrecht.

IBBENBÜHREN
De Dörenther Klippen met het Brumleytal, Plisseetal en de Dreikaiserstuhl zijn voor de klimmers in het oosten van Nederland het dichtst bij gelegen klimgebied. De rotsen liggen in natuurgebied of op privé-gebied en worden gepacht of gereguleerd door klimverenigingen. Het gebied is hierdoor beperkt toegankelijk en er gelden veel beperkingen, waaronder een algemeen verbod op het gebruik van magnesium. De Osnabrücker Wand wordt gepacht door de Twentsche Alpinisten Vereniging en het het Brumleytal is alleen toegankelijk voor leden van de Bergfreunde Ibbenbüren. 

Op de website van de Bergfreunde Ibbenbüren vind je alle noodzakelijke en up-to-date info over de toegang tot de gebieden en een formulier voor het aanvragen van toestemming voor groepen groter dan 4 personen. De topo van het klimgebied is te koop in de webshop van de NKBV. 


Het Plisseetal. Foto: Harald Swen.

ITH
De Ith is de naam voor een uitgestrekt heuvelgebied in het Weser-Leine-Bergland. In dit gebied vind je diverse klimgebieden, waaronder de Lüerdisser Klippen, de Holzener Klippen, de Kanstein en de Selter. Je kunt de topo van het gebied in de NKBV webshop kopen.

Het gebied is voor individuele klimmers vrij toegankelijk. Groepsactiviteten van regio's en SAC's moeten in de NKBV klimplanning opgenomen worden. De camping bij de Lüerdisser Klippen (Jugendzeltplatz Ith). Groepen van meer dan 5 personen moeten reserveren. Details vind je op de website van de JDAV-Nord.

Selter
Het deelgebiet Selter is tot nader orde gesloten: "Aufgrund eines aktuellen Gerichtsurteils und einer in der Folge unklaren Rechtslage gilt aktuell im Naturschutzgebiet Selterklippen ein komplettes Kletterverbot. Der Deutsche Alpenverein und die IG Klettern bemühen sich nun um eine tragfähige Lösung im Sinne eines naturverträglichen Klettersports. Die bei der Ausweisung des Naturschutzgebietes geplanten Kletterbereiche sollen wieder in Kraft gesetzt werden. Bis zu einer Klärung bitten wir alle Kletterer das Kletterverbot zu beachten."

Zirkus
De toegang tot de sector Zirkus is in 2015 gewijzigd als gevolg van de uitbreiding van de steengroeve. Je bereikt het gebied nu als volgt: "Von Salzhemmendorf fährt man die Hauptstraße südlich in Richtung Thüste/Wallensen. Nach einem Kilometer biegt man links auf einen kleinen Fahrweg (Eggerser Straße) ein. Nach 250 Meter nicht nach rechts Richtung Levedagsen, sondern geradeaus auf den ungeteerten Weg. An der nächsten Abzweigung rechts und bis zum Waldrand fahren. Dort parken. Man befindet sich etwa 500 Meter südöstlich des alten Parkplatzes und kann von dort wie bisher zum Zirkus, den Pilzfelsen und zur Bastion gehen. Bitte parkt rücksichtsvoll, damit diese Parkmöglichkeit erhalten bleibt.
Bron: http://ig-klettern-niedersachsen.de/

Op het Bastion zijn in 2015 in totaal 53 nieuwe routes ingericht. Het gaat vooral om routes in de gematigde moeilijkheidsgraden en de lengte van de routes is deels erg kort. Je vind de topo op pagina 33-35 van uitgave 29 van Der Klemmkeil.

Op de Ebereschenfels in de Kanstein zijn in 2013 in totaal 16 nieuwe routes ingericht. Je vind de update op pagina 30-31 in uitgave 27 van Der Klemmkeil.  

RUHRGEBIET

BOCHUMER BRUCH
Deze voormalige steengroeve ligt aan de zuidzijde van het Ruhrgebiet. Je vindt hier een kleine 80 routes in niet altijd even solide gesteente. De groeve is niet vrij toegankelijk, maar je moet je online aanmelden. 's Winters krijg je een tijdelijke toegangscode om het hek te openen. Zomers moet je daarnaast ter plekke een ticket kopen om te mogen klimmen. Het klinkt lastig, maar in de praktijk valt het erg mee. Alle informatie over de toegang tot deze groeve staat op de site http://www.bochumer-bruch.de/Home.15.0.html

Pas in voormalige steengroeves goed op voor steenslag, met name na vorst en overvloedige neerslag.

De rotswanden van de Bochumer bruch. Foto: bochumer-bruch.de

ISENBERG
Deze voormalige steengroeve met circa 60 routes aan de zuidzijde van het Ruhrgebiet is niet vrij toegankelijk. Je moet terplekke een toegangskaartje kopen. Info over de klimmogelijkheden vind je hier: dav-essen.de. Pas in voormalige steengroeves extra op voor steenslag, met name na vorst en overvloedige neerslag. 

De topo van het gebied is te vinden op: www.stonevibes.deLANDSCHAFTSPARK DUISBURG
Deze voormalige hoogoven met circa 400 routes aan de westzijde van het Ruhrgebiet is vrij toegankelijk. Je moet wel terplekke een toegangskaartje kopen. Info over de klimmogelijkheden vind je bij de DAV Duisburg en op de site van het Landschaftspark.

De topo van het gebied is hier te vinden: Topos vom Klettergarten.

Foto: http://www.landschaftspark.de

SAUERLAND

In het Sauerland waar tot voor kort bijna nergens geklommen mocht worden zijn de laatste jaren diverse kleine klimgebieden ontwikkeld. De klimgebieden liggen op 2,5 tot 3 uur afstand van Utrecht en zijn dus prima in een weekend of zelfs een lange dag te bereiken. Voor alle gebieden geldt dat het voormalige steengroeves zijn en dat er rekening moet worden gehouden met losse rots, met name vlak na de winter en na overvloedige neerslag. Actuele info over de gebieden kun je vinden op Kletterarena.info


Afbeelding: Geoquest Verlag.

De klimmogelijkheden van het Sauerland worden beschreven in de topo Land der Tausend Berge, Kletterführer Sauerland, 2013 (te koop in de NKBV webshop). Uitgever: Geoquest Verlag. De topo omvat de volgende klimgebieden: 

 • Am Bähnchen
 • Bestwig  
 • Borghauser Wand 
 • Bruchhauser Steine 
 • Elberskamp (veel steenslag!)
 • Hilleberg 
 • Hönnetal (tijdelijk gesloten)
 • Kapplerstein 
 • Lenneplatte 
 • Scharpenbeul 
 • Steinkuhle 
 • Neuastenberg 
 • Steinschab 
 • Hillenberg/Warstein

De Unterer Elberskamp - Sektor Trafowand. Foto: Kletterarena.info.

Hillenberg bij Warstein
Het meest indrukwekkende klimgebied in het Sauerland is de Hillenberg bij Warstein. De voormalige groeve is met inzet van groot materieel voor het klimmen geschikt gemaakt en eind september 2013 officieel geopend. Op de maximaal 40 meter hoge hoofdwand zijn meer dan veertig routes ingericht. Het terrein voor de hoofdwand is vlak en prima geschikt om kinderen te laten spelen. Een aanwinst voor het klimmen in de regio! Een topo met info over alle nieuwe routes kun je hier downloaden. Actuele info vind je op: www.kletterarena.info/hillenberg.php  

> Download Kletterführer Hillenberg (pdf, 6 Mb).


Een deel van de hoofdwand van de Hillenberg bij Warstein. Deze en andere foto-topo's van alle sectoren van de Hillenberg zijn te vinden op Kletterarena.info.

Höhnetal tot nader orde dicht
In begin 2012 zijn de weinige deelmassieven in het Höhnetal die tot dan toe nog open waren gesloten. De verwachting is dat over niet al te lange tijd weer geklommen kan worden. Volg de ontwikkelingen o.a. op deze pagina's:

www.stonevibes.de
www.stonevibes.de

EIFEL

NIDEGGEN
Nideggen is het enige nog toegankelijke klimgebied in de Noord-Eifel. Bijna 90% van de rotsen waar voorheen geklommen werd is sinds begin jaren '90 gesloten. Wil je in het nog toegankelijke deel klimmen dan moet je dagelijks een toegangskaart kopen. Deze kost € 5,- per persoon voor  volwassenen en € 3,- voor kinderen. Er is slechts een beperkt (150) aantal kaarten per dag beschikbaar. Meer informatie over de klimregeling is te lezen op de website van de DAV Köln en op de site van de gemeente Nideggen.

De dagkaarten zijn op de volgende locaties verkrijgbaar:

 • Kletterticketreservierung Internetsite VVV Rureifel
 • Nationalpark-Tor Nideggen, Im Effels 10, 52385 Nideggen (hier kunnen gereserveerde tickets opgehaald worden)
 • ARAL-Tankstelle, Im Altwerk 27, 52385 Nideggen

Er mag geklommen worden op de volgende massieven: Effels (Effelsley bis Eingangsturm), Hirzley, Hinkelsteine 1 - 4, Zwei Brüder. Topo's van deze sectoren kun je vinden op de site van Stonevibes.de:

GLEES
Glees is een bouldergebied bij de Laacher See. Je vind hier ca. 200 boulders in extreem ruw basalt. Het gebied is op een helling op het noordwesten gelegen en droogt daarom relatief langzaam. De bouldertopo van de Eifel (uitgever Panico) is helaas niet meer te koop. Wel zijn er diverse online topo's/route-databases. 

ETTRINGEN
Ettringen is naast de Ith het grootste klimgebied in de omgeving van Nederland. Op de site www.klettern-ettringen.de vind je een actuele database met daarin alle klimroutes EN boulders. In het voorjaar van 2013 is een nieuwe topo verschenen met hierin alle 1600 routes. Je kunt de topo in de NKBV webshop kopen.


Mut der Verzweiflung op de Grosse Wand. Foto: Harald Swen

Het klimmen in Ettringen wordt gedoogd door de locale overheden. Het is daarom belangrijk dat klimmers zich aan een aantal simpele (fatsoens)regels houden, omdat het gebied anders met sluiting kan worden bedreigd. Op de parkeerplaats bij de Grosse Wand in Ettringen mag niet met tentjes overnacht worden, en ook niet in de schuilhut naast de parking.

Er wordt regelmatig door locals bij de NKBV geklaagd over het gedrag van mensen die in het huisje op de parking bivakkeren. Misschien vind je zelf dat je niks verkeerd doet, de perceptie van de mensen die in het dorp wonen is een andere! Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Ettringen:

 • Camping Laacher See, Telefon: +49(0)2636-2485; 11,1 km tot parking Grosse Wand.
 • Jugendherberge Mayen, Telefon: +49(0)2651-2355; 3,2 km tot parking Grosse Wand.
 • Campingplatz Falkleymühle, Langscheid bei Mayen, Telefon: +49(0)2655-1852 of +49(0)2642-980796; 10,5 km tot parking Grosse Wand.
 • Camping Siesta, Laacher See Str. 6, Mendig, Telefon: +49(0)2652-1432; 10,5 km tot parking Grosse Wand.
 • Tal van pensions (zimmer mit Fruhstuck), hotels of vakantiewoningen.
Gladde rots, steenslag en topropes
Sommige sectoren in Ettringen zijn gevaarlijk glad. Op de rots zit een patina die dermate weinig wrijving heeft dat cams zonder al te veel moeite uit de spleet worden getrokken. Met name de 3 groeven bij Mayen, en sector Morphinist in het bijzonder zijn berucht. Probeer nooit van bovenaf routes in te hangen. De bovenzijde van de rots is dermate los en instabiel dat er al diverse ongelukken zijn gebeurd toen mensen toprope van boven in probeerden te hangen - ook dodelijke. Top slot de waarschuwing dat in veel routes gevaarlijke losse blokken hangen. De groeves in Ettringen zijn zo recent dat de rots niet overal stabiel is. Je zult zelf bij iedere route een inschatting moeten maken van de stabiliteit van het gesteente. Het is primair jouw taak om te beoordelen of een route voor jou voldoende veilig is om in te stappen. Lees daarom de topo altijd zorgvuldig, wellicht staan er bijzondere aanwijzingen in, en check actuele info op klettern-ettringen.de.   

Gedrag in sector Lonnenloch
De sector Lonnenloch ligt deels op prive-terrein. Het geluid dat de klimmers maken (touwcommando's, schreeuwen of het inboren van routes) is goed te horen in de tuin van de eigenaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij zich aan de klimmers begint te ergeren. Daarom gelden in het Lonnenloch de volgende regels: 
 • niet roepen of schreeuwen (touwcommando's kunnen ook op het zicht worden gegeven);
 • klimmen alleen overdag - niet 's avonds of 's nachts;
 • gebruik alleen de op www.klettern-ettringen.de beschreven toegang. Ga niet over het prive-terrein boven de groeve;
 • geen routes inboren in het weekend;
 • geen afval achterlaten.

Schwarzer Zirkel gesloten
Het deelgebied Schwarzer Zirkel is sinds zomer 2016 verboden terrein. De eigenaar van de groeve wil niet langer dat er klimmers op zijn terrein komen. Neem dit klimverbod serieus en denk niet dat ze niet voor jou geldt. De sluiting kan gevolgen hebben voor de toegang tot de andere deelgebieden naast de Schwarzer Zirkel.


Sector Ritual in de Kuhlschrank. Foto: Harald Swen


GEROLSTEIN

Gerolstein is het belangrijkste klimgebied in de zuidelijke Eifel. Alleen de pal op het zuiden gelegen rotsen van de Hustley zijn toegankelijk. Hier kun je op zonnige winterdagen prima klimmen. Wil je hier klimmen, dan moet je dagelijks een toegangskaart kopen. Deze kost € 5,- per persoon voor volwassenen. Er is slechts een beperkt aantal kaarten per dag beschikbaar. 

De dagkaarten zijn op de volgende locaties verkrijgbaar:

 • Tourist Information Gerolsteiner Land im Bahnhof, Bahnhofstraße 4, 54568 Gerolstein, Tel. 06591/949910, e-mail: touristinfo@gerolsteiner-land.de, Öffnungszeiten montags bis freitags 9:00-16:00Uhr.
 • Cafe am Brunnenplatz, Raderstraße 7b, 54568 Gerolstein.

VEILIGHEID

Klimmen buiten is niet ongevaarlijk. Sterker nog, rots kan los zitten, routes zijn slecht behaakt en gevaarlijke vallen zijn mogelijk. Vooral in de makkelijkere routes tot circa 6a sta je aan flink wat gevaren bloot. En als je pech hebt zit er ook nog eens een nest hoornaars of bijtgrage vleermuizen in de rots en wemelt het van de  teken in het struikgewas...

Goed behaakte routes zijn in veel 'oudere' Duitse klimgebieden niet vanzelfsprekend. De spreekwoordelijke Duitse grundlichkeit is er helaas ook ver te zoeken. Makkelijke routes zonder gevaarlijke haakafstanden en met goede haken/standplaatsen zijn er bijna niet in dergelijke gebieden. Goedbehaakte routes vind je wel in de nieuwe klimgebieden, zoals bijvoorbeeld de steengroeves in het Sauerland. Omdat deze van meet af aan zijn ontwikkeld lokale clubs/DAV is men, met de Haftungspflicht in gedachten, erg nauwgezet te werk gegaan. Houdt er wel rekening mee dat er los gesteente in dergelijke gebieden kan voorkomen. Zo los, dat het levensgevaarlijk kan zijn. Ogen open dus en helm op.

Het risico op steenslag is vooral na de winter en na overvloedige neerslag zoals bij zomerse onweersbuien, hoog. In recent geopende routes moet je extra voorzichtig zijn. Het klimmen in steengroeves zoals Ettringen, Warstein of Elberskamp is met een gezonde dosis wantrouwen te benaderen. In veel routes vind je grote blokken of schollen rots die je het best kunt vergelijken met tikkende tijdbommen. De vraag is niet of ze los zullen komen, maar wanneer. Er zijn de afgelopen jaren met name in Elberskamp en Ettringen zware ongevallen gebeurd doordat een stuk rots uitbrak. Doe een helm op als je onderaan de rots bent en laat kinderen niet onder de rots spelen.     
 
Laatste wijziging: 25-06-2016.
  
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?