KLIMMEN IN BELGIë

In Belgie liggen enkele tientallen klimgebieden varierend in grootte van een handvol routes tot maximaal 500 routes. Hoewel de meeste rotsen in deze klimgebieden niet hoger zijn dan 20 meter bereiken enkele rotsen een hoogte van 100 meter. De variatie aan routes is groot, zo zijn binnen het klimgebied Freyr 2e graads plaatroutes te vinden, maar is er ook een 8c+. Vrijwel alle routes in Belgie zijn goed behaakt met modern materiaal. 

Klimjaarkaart en klimregeling België
Wil je in België klimmen in de belangrijkste en grootste klimgebieden van het land dan moet je de zogenaamde klimjaarkaart aanschaffen. Je kunt deze alleen bij de NKBV krijgen. 

De reden voor de klimjaarkaart is de specifieke situatie dat vrijwel alle Belgische klimgebieden, waaronder bijvoorbeeld Freyr, Beez en Dave op privégrond liggen. Bovendien liggen de rotsen in gebieden die meestal aangewezen zijn als beschermd natuurgebied.

Om de klimgebieden voor klimmers toegankelijk te maken en te houden worden deze gebieden door de Belgische klimbonden CAB en KBF gepacht en onderhouden. Hierbij worden zowel de belangen van natuur en milieu, grondeigenaren (aansprakelijkheid) en klimmers zorgvuldig tegen elkaar afgewogen. Dat kost geld en mankracht.

De NKBV draagt jaarlijks ruim 80.000 euro bij aan de totale kosten voor pacht en onderhoud. Als ruil hiervoor kunnen NKBV-leden, net als de leden van CAB en KBF, op de 21 grootste en mooiste Belgische klimmassieven klimmen. Het geld wordt ook besteed voor het inrichten en toegankelijk maken van nieuwe klimassieven. Zo zijn er de laaste jaren komen jaarlijks nieuwe klimgebieden bij gekomen!

Het recht om te klimmen op deze rotsen is inbegrepen in het lidmaatschap van CAB en KBF. Omdat niet ieder lid van de NKBV de behoefte heeft om te klimmen in België zijn deze kosten niet in het NKBV-lidmaatschap inbegrepen. Wie wel in België wil klimmen moet apart de klimjaarkaart aanschaffen.

Lees hier meer over de klimjaarkaart en de 21 klimgebieden

Tijdelijke sluitingen
De situatie rondom de toegankelijkheid van klimmassieven wisselt regelmatig. Met name in het voorjaar worden in verband met de broed van roofvogels, massieven tijdelijk gesloten. Actuele informatie over sluitingen kun je vinden op de websites van KBF, CAB, UBS. 


Overige klimgebieden
Behalve de 21 gebieden die toegankelijk zijn met de klimjaarkaart zijn er in België nog tientallen andere klimgebieden. De toegang tot deze gebieden is vaak niet officieel geregeld, of slechts mogelijk wanneer je lid bent van een bepaalde club (UBS/lokale club). Vrijwel alle rotsen in België zijn opgenomen in de database van de Belgische website belclimb.be. Je kan daar lezen hoe het staat met de toegang tot deze rotsen.

We benoemen hier alleen specifiek de rotsen waarvan de toegang goed geregeld is:

  • Goyet. De rotsen van Goyet zijn toegankelijk met toestemming van de 'Natuurvrienden'; +32 50 38 35 15.
  • Rocher de la Maisselle, Viroinval/Dourbes. Deze natuurlijke rots kent 41 routes van 3 t/m 6c. Het in 2015 herbehaakte gebied is vrij toegankelijk en kan erg druk in juli/aug i.v.m. jeugdgroepen. Niet toegankelijk voor groepen (4 personen max.). Download hier de topo
  • Visé. Een steengroeve die door de Club Visétois beheerd wordt. Alleen toegankelijk voor leden. Neem contact op met M. Hanozin +32 43 79 22 91.
  • La Rochette (Villers-le-Temple) is een zandsteen-massief met een 12-tal goed behaakte routes in de 3e en 4e moeilijkheidsgraad. Coördinaten: 50.5142, 5.3482. 
  • La Gréssièrre is een zandsteen-massief met een tiental matig behaakte routes in de 4e en 5e moeilijkheidsgraad. Coördinaten: 50.67975, 5.66985. 
  • Dalle d'Engis. In afwachting van verdere inrichting en het opstellen van een topo kunnen NKBV-leden alvast op individuele basis klimmen op de Dalle d'Engis (Tour en Bêche). De 20 meter hoge kalkplaat heeft een tiental goed ingerichte routes in de 4e en 5e moeilijkheidsgraad. Coördinaten: 50.586888, 5.396585.
  • De rotsen van Bouffioulx, Dalle Four à Chaux (Esneux), Porche de Roiseux (Modave), Rocher Ste Anne (Tilff), Roc à l'Aisne, Juzaine, Calvaire en Coléoptère (Bomal), Rocher de Bretaye, Roche à Frêne worden beheerd door de Union Belge de Spéléologie. Wil je hier klimmen vraag dan toestemming bij de UBS: +32 81 23 00 09.
  • Kelmis (Rocher du Casino). Vrij toegankelijk. De topo is opgenomen in ‘Die Besten im Westen’ (2016). Dit boek is verkrijgbaar in de NKBV-webwinkel. 

Overnachten
Naast de diverse reguliere overnachtingsmogelijkheden (camping, hotels) zijn er voor klimmers een viertal specifieke uitvalsbases. Zowel de NKBV (met de Tukhut) als de KBF (Vlaamse klim- en bergsportfederatie) en de CAB (Club Alpin Belge) hebben een hut in beheer. Daarnaast is er in Freyr een bivakveld waar je met de tent kunt overnachten. 

> Lees hier meer over overnachten in België

Klimtopo's
Heb je een klimgidsje nodig van een Belgisch klimgebied? Kijk dan in de NKBV-webshop.

 

 
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?