KLIMJAARKAART BELGIë

Klimjaarkaart België
Met de NKBV klimjaarkaart krijg je toegang tot de grootste en mooiste Belgische klimgebieden. Dit zijn er inmiddels 19: Aiguilles-de-Chaleux, Beez, Carrière des Awirs, Comblain-la-Tour, Corphalie, Dave, Durnal, Freyr, Hotton, Landelies, Les Grands Malades, Moha, Pépinster, Plain des Fosses, Pont-a-Lesse (Castel), Regissa, Roche aux Corbeaux, Sy (benedenstroomse massieven), Yvoir (Le Paradou). 

Klimjaarkaart bestellen 
De klimjaarkaart kost €20,- en kan besteld worden via je persoonlijke profiel in Mijn NKBV. De klimjaarkaart is één kalenderjaar geldig en wordt, tenzij voor 31 oktober opgezegd,  automatisch verlengd.

Vanaf 1 oktober bestel je de klimjaarkaart voor de laatste drie maanden van het jaar voor maar €10,- . Let op: ook dan moet je voor 31 oktober opzeggen als je geen gebruik meer wilt maken van de klimjaarkaart in het daaropvolgende jaar!

Na het afsluiten van de bestelling ontvang je een nieuwe ledenpas met daarop de vermelding klimjaarkaart. Deze moet je meenemen en bij je hebben in de klimgebieden in België die onder de regeling vallen. Let op! Het is verplicht om bij het klimmen op de rotsen die onder de klimregeling vallen over een aansprakelijkheidsverzekering (particulier) te beschikken.   

Zowel kosten voor de klimjaarkaart zijn voor volwassenen en kinderen gelijk; voor serieus mee-klimmende kinderen moet je dus ook een klimjaarkaart kopen, ongeacht hun leeftijd. Wie op pad is in een klimgebied met mensen die niet klimmen, hoeft voor hen geen klimjaarkaart aan te schaffen. Ben je met niet klimmende kinderen op pad? Ze mogen dan best een keer aan het touw schommelen of een paar meter klauteren. Er is geen specifieke regelgeving voor het af en toe mee laten klimmen van kinderen opgesteld. Ga er daarom op verstandige wijze mee om, met name wanneer een controleur in het klimgebied naar jullie klimjaarkaarten informeert. 

Waarom een klimjaarkaart? 
In tegenstelling tot elders in Europa liggen in België vrijwel alle rotsmassieven op privé-terrein. Dat betekent dat je alleen met de nadrukkelijke toestemming van de eigenaar het terrein mag betreden en/of de rotsen mag beklimmen. 

Om de klimgebieden toegankelijk te maken huren de twee grote Belgische federaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB), de rotsmassieven van de eigenaren. In enkele gevallen zijn ze zelf eigenaar van het klimgebied. Omdat pacht en onderhoud veel geld kosten, worden alleen leden van KBF en CAB toegelaten.

Wat nu als je Nederlander bent? Je hoeft geen lid te worden van KBF of CAB want de NKBV heeft een regeling met hen getroffen en draagt jaarlijks een fors bedrag bij voor de huur en het onderhoud van de klimgebieden. Wil je als Nederlander en NKBV lid in deze gebieden klimmen, dan schaf je de klimjaarkaart aan. Op die manier draag je jouw steentje bij aan huur en onderhoud. Er wordt door de NKBV niet aan de klimjaarkaart verdiend. De inkomsten van de klimjaarkaart gaan naar de klimgebieden.

Introducees bij regio- en verenigingsactiviteiten
NKBV-regio’s en bij de NKBV aangesloten klimclubs hebben de mogelijkheid introducés (niet-leden) in de Belgische rotsen te laten klimmen. Zij hoeven dan geen lid te zijn van de NKBV, maar moeten wel een weekend-klimkaart aanschaffen. Individuele klimmers kunnen geen eenmalige klimkaart aanvragen. Introducés kunnen slechts tweemaal gebruik maken van deze mogelijkheid. De kosten per persoon zijn:

  • € 6,- eenmalig een weekend klimmen in België;
  • € 6,- reis- en ongevallenverzekering.

De kosten worden per kwartaal in rekening gebracht bij de penningmeester van de regio/SAC. Download het formulier dat je als organisator, dus niet als individueel lid, ingevuld kunt terugsturen aan ledenservice@nkbv.nl

Klimgebied afhuren 
Groepen die niet verbonden zijn met de NKBV (scholen en bedrijven) kunnen tegen betaling in een door KBF en CAB beheerd klimgebied klimmen. Voor de gebieden die door de KBF worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat met via info@kbfvzw.be. Voor de gebieden die door de CAB worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat via secrétariat@clubalpin.be. 

Eigenschappen klimgebieden NKBV klimjaarkaart
In onderstaande tabel vind je een kort omschrijving van de 19 klimgebieden die onder de klimregeling België vallen. Hoeveel routes zijn er, wat is de klimstijl en de steilte en voor wie is het gebied geschikt. 

Gebied*

Aantal routes/max. lengte

Klimstijl/steilte 

Niveau routes: laag/medium/hoog**

Aiguilles-de-Chaleux"

15/60m

Wand 70-90°

Medium

Beez# 

150/60m

Wand 75-95°

Laag/Medium

Carrière des Awirs

100/70m

Plaat/wrijving 60-80°

Laag/Medium

Comblain-la-Tour

50/20m

Wand 80°-90°

Medium/Hoog

Corphalie

100/60m

Plaat/wrijving 50-60°

Laag

Dave (Rochers de Néviau)

150/60m

Wand 70-90°

Laag/Medium

Durnal

75/30m

Wand 70-90°

Laag

Freyr

450/110m

Wand 70-95°

Medium/Hoog

Les Grands Malades

60/20m

Wand 80-90°

Laag/Medium

Hotton

75/40m

Wand/plaat 60-90°

Laag/Medium

Landelies

60/35m

Wand/plaat 65-90°

Laag/Medium

Moha^

30/18m

Wand 70-95°

Laag/Medium

Pépinster

50/35m

Plaat/wand 50-80°

Laag

Plain des Fosses (Naussée)

40/30m

Wand 80-90°

Medium/Hoog

Pont-à-Lesse (Castel)

150/25m

Wand 70-90°

Laag/Medium

Roche aux Corbeaux$

26/25m

Wand 80-90°

Laag/Medium 

Regissa~

65/20m

Wand 70-90°

Laag/Medium

Sy (benedenstooms)

60/55m

Wand 70-90°

Medium/Hoog

Yvoir (Le Paradou)

140/55m

Plaat/randjes 60-75°

Laag/Medium

* Klimmen met groepen is alleen toegestaan voor NKBV regio's, bij de NKBV aangesloten verenigingen en voor samenwerkende klimhallen door middel van de jaarlijkse klimplanning. Neem bij vragen contact op met de NKBV.
** Zwaartepunt van het niveau van de routes. In Franse waardering: Laag = 3-5, Medium = 5-6, Hoog = 7-8.
" De topo van de Aiguilles de Chaleux is online te vinden. Let op dat de site op smartphone en tablet naar spam doorstuurt. Het kan zijn dat je moet aanmelden om de informatie op deze site te zien.

# In het document over de toegang tot de klimgebieden in België is een topo van de Aiguilles du Noble en een lijst met routes die niet in de topo van Beez staan opgenomen.
$ Download de topo van de Roche aux Corbeaux.
^ Download de topo van Moha.
~ De topo van Regissa is online te vinden. Let op dat de site op smartphone en tablet naar spam doorstuurt. Het kan zijn dat je moet aanmelden om de informatie op deze site te zien. 


 

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?