Succesvol en leerzaam seizoen Jong Oranje

10 November 2017 12:34:57

Jong Oranje draaide afgelopen zomer een seizoen vol internationale wedstrijden. Een leerzame en mooie tijd, die vraagt om een nabeschouwing vanuit het begeleidingsteam. Alles over de voorbereiding en uitzendingen van de jongste klimmers uit het Nederlands Team, lees je in onderstaand artikel van het begeleidingsteam.

"Om goed voorbereid te zijn voor de internationale wedstrijden beginnen we al in december/januari met de seizoensopbouw. Alle teamleden hebben een (verplichte) rustperiode van één tot twee weken. Daarna gaan ze er hard tegenaan, allemaal met een individueel trainingsprogramma dat is opgesteld in samenspraak met de bondscoaches en lokale coaches.

Boulderen over de grens
Dit jaar hebben we er voor gekozen om verschillende training stages te verzorgen. In het begin van het jaar een gezamenlijke stage met het gehele team. We wilden naar Fontainebleau gaan, maar vanwege het slechte weer zijn we uitgeweken naar een serie Duitse boulderhallen (Campus, Studio Block en Stuntwerk). Daarnaast hebben we een boulderspecifieke stage georganiseerd voor de boulderaars en een leadspecifieke stage voor de leadklimmers.

Het gehele jaar door hebben we drie teamtrainingen per week in verschillende NKBV partnerhallen (Monk, Neoliet, Sterk, Delftsbleau, Mountain Network). Alle teamleden zijn bij minimaal 1 training per week aanwezig, maar de meeste kiezen er voor om er vaker te zijn. Samen trainen met de sterkste klimmers van Nederland is goed voor de ontwikkeling van de klimmers en daarnaast is het super motiverend.

Doelen 2016
Een van de belangrijkste doelen van 2016 was het creeren van een trainings en werkers mentaliteit binnen het team. Voor ons gevoel zijn we daar grotendeels in geslaagd en daarom was het voor 2017 jaar tijd om onze focus naar andere punten te verleggen. Dit jaar lag de focus bij de zelfregulatie en individuele trainingsplanningen. 

Uitzendingen
Voor de uitzendingen maken we een duidelijk onderscheid tussen senioren en jeugd (Jong Oranje). Voor de jeugd staan de ontwikkeling en het leerproces voorop, om later te kunnen presteren als senior. Voor de senioren wordt het belangrijker om te kijken naar de prestaties, al verliezen we nooit het proces uit het oog. Zo is er natuurlijk een verschil tussen een senior die net is doorgestroomd uit de jeugd en een gelouterde senior die al vele jaren meedraait.

Wegens blessures en studieverplichtingen was het Nederlands seniorenteam dit jaar heel erg klein. Nikki van Bergen en Vera Zijlstra waren zwaar geblesseerd en konden niet deelnemen aan wedstrijden. Tim Reuser en Nicky de Leeuw hebben er voor gekozen om een jaar geen wedstrijden te klimmen wegens de belangrijke en drukke periode waarin hun studies zich verkeerde. Daarmee bleef alleen Jorg Verhoeven over. Maar dat is zeker niet de eerste de beste! Jorg behaalde in Villars een mooie finaleplek (7) bij de WC lead en in Vail een halve finaleplek (12) bij de WC boulder. Bij het EK lead werd hij 19de en bij het EK boulder 23ste. Dit schept mogelijkheden voor de olympische spelen in Tokyo in 2020 waar een allround op het programma staat (lead, speed, boulder).

Groot jeugdteam
Jong Oranje was daarentegen groter dan ooit met 16 leden. Zoals eerder genoemd staat het leerproces centraal voor jong oranje leden, ervaring opdoen bij internationale wedstrijden is een belangrijk onderdeel hiervan. Presteren bij internationale wedstrijden is weliswaar belangrijk, het is geen doel op zich. Hieronder een paar hoogtepunten van jong oranje van afgelopen seizoen:

- Zilver voor Julia Meijer bij de EYC Boulder in L’Argentiere

- Brons voor Don van Laere bij de EYC Boulder in Graz en een 4de plaats bij het EK boulder

- Brons voor Tiba Vroom bij de EYC Boulder in Sofia

- Dubbele halve finale bij het WJK voor Leto Cave: 9de bij Boulder en 22ste bij Lead

- Halve finale bij het WJK voor Lynn van der Meer: 25ste bij Lead

Leto Cavé in de halve finale WK Sportklimmen Jeugd 2017 from Ico Kloppenburg on Vimeo.

Terug en vooruit kijken
Ten opzichte van 2016 hebben de klimmers uit Jong Oranje dit seizoen grote stappen gemaakt. Er zijn meer finaleplekken behaald bij de EYC’s door meer verschillende klimmers en er zijn verschillende medailles gewonnen. We merken dat het gehele team in een positieve flow zit, de goede resultaten hebben invloed op iedereen. Voor aankomend seizoen willen we deze flow vasthouden en verder uitbreiden. Daarnaast is het tijd voor een aantal junioren om ervaring op te gaan doen bij de senioren World Cups.

We zijn op verschillende niveaus bezig om het Nederlands Team verder te professionaliseren. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor Cees Vervoorn, een oud olympiër en oud olympisch coach. Cees zal de NKBV en het Nederlands Team adviseren binnen dit proces.

Als dichtstbijzijnde stip op de horizon staat uiteraard de Olympische Spelen van Tokyo (2020). Het zou geweldig zijn als een Nederlandse klimmer zou deelnemen aan dit event, de allereerste keer dat klimmen een Olympische sport is. Er wordt momenteel hard gewerkt aan ‘the road to Tokyo’, hierover volgt spoedig meer informatie."

Volg het Nederlands Team Sportklimmen via Facebook en Instagram.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?