Het klimseizoen is weer begonnen

02 Mei 2013 14:18:27

Het voorjaar is van start gegaan! Heb je zin om binnenkort in de rotsen te gaan klimmen in een klimgebied in de buurt van Nederland? We geven je een aantal tips:

Klimgebieden rond Nederland
Er zijn veel klimgebieden op korte afstand van Nederland waar je voor een dag of twee dagen naar toe kunt gaan. Je kan bij klimgebieden op de kaart zien welke klimgebieden dat zijn. Wil je klimmen in België en Luxemburg dan gelden speciale regels omdat de rotsen of op privé-gebied liggen of in een natuurgebied. 


Klimmen in België 
Wil je in België klimmen? Dan moet je bij de NKBV de zogenaamde klimjaarkaart aanschaffen. Je kunt deze alleen bij de NKBV krijgen. Reden voor de klimjaarkaart is dat de Belgische klimgebieden op privégrond liggen en gehuurd moeten worden door de Belgische klimverenigingen. De NKBV draagt jaarlijks met een fors bedrag bij aan de kosten voor huur en onderhoud. Als ruil hiervoor kunnen NKBV-leden de massieven beklimmen. 

Omdat de meeste klimgebieden in kwetsbare natuur liggen zijn de gebieden niet zonder meer toegankelijk. Er zijn vaak speciale regels voor het parkeren en de toegang. Deze zijn voor alle gebieden van de klimjaarkaart in een handig document op een rij gezet. Download het document hier


Aanmelden klimmen Luxemburg
Om op de rotsen van Berdorf te mogen klimmen heb je een vergunning nodig. Deze vergunning kan je aanvragen bij het Luxemburgs ministerie voor Natuur en Milieu. 

Let op: er wordt elk jaar actief gecontroleerd. Geen kaart? Dan mag je niet klimmen!

> Lees hier meer over klimmen in Luxemburg


Vogelbroed
Elk voorjaar worden bepaalde rotsen gesloten in verband met de broed van zeldzame roofvogels. In Freyr, Ettringen en de Ith broeden deze vogels vaak jaarlijks op dezelfde plek. 

Lees hier meer.  


Klimmen in het Sauerland
Bij Nederlandse klimmers zijn de klimgebieden van het Sauerland nog niet erg bekend. Toch zijn hier tal van kleine klimgebieden die met name voor de klimmers die maximaal 6a klimmen interessant zijn. 

In de NKBV-webshop kun je de klimtopo van het Sauerland kopen. 


Losse rots na strenge winter
Doordat water in spleten in de rots 's nachts bevriest en overdag ontdooit worden rotsenblokken langzaam maar zeker los gewrikt. In het voorjaar moet je daarom bedacht zijn op losse rots als je klimt. Wees ook alert op steenslag als er mensen boven je klimmen. In Freyr is het om deze redenen verboden om in het weekend  ab te seilen. Het gevaar voor steenslag is te groot op dergelijke dagen.


Klimtopo's in NKBV webshop
In de NKBV webshop zijn van de meeste klimgebieden rond Nederland toop's te koop. Onlangs zijn de topo's van het Teuteburger Wald en de klim- en bouldertopo's van het Odenwald aan de webshop toegevoegd. 

 > Ga naar de webshop.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?