Wintertips off-piste

Wintertips off-piste

Print

Freeriden en toerskien is booming. Logisch, liever poedersneeuw dan platte pistes. Maar heb je wel door dat je in lawinegevaarlijk terrein bent? Om veilig zelfstandig te kunnen freeriden en toerskien moet je weten wat de winterse gevaren zijn en moet je een aantal basisvaardigheden beheersen. 

Lawines
Lawines zijn onberekenbaar, maar met alle moderne hulpmiddelen en voorlichting kun je vaak de risico's inschatten. Toch is het lastig jezelf in te houden als er een poederalert is, met als gevolg dat 't gros van de lawineongelukken veroorzaakt wordt door 't slachtoffer zelf. Voor geoefende skiërs/boarders geldt dat de beste sneeuw en de mooiste hellingen bijna altijd ook de meest gevaarlijke zijn. In het filmpje hieronder zie je hoe makkelijk je jezelf voor de gek kunt houden...

Het risico wat je 's winters loopt laat zich met voldoende kennis behoorlijk reduceren, maar nooit volledig. Achteraf kan elk ongeval verklaard worden, het is juist de kunst om vooraf een juiste inschatting van de gevaren te maken en de risico's te minimaliseren. Het Oostenrijks Kuratorium für Alpine Sicherheit heeft naar aanleiding van de media-hype over het ongeval met Prins Friso in 2012 een interessante tekst opgesteld. Lees hier deze tekst. 

Ken het lawinegevaar en check het lawinebericht

Het belangrijkste wat we je mee willen geven is een freerider/skiër boarder die off-piste gaat moet weten wat het lawinegevaar inhoudt. Concreet: je weet van de hoed en de rand m.b.t. lawines, je kunt het lawinebericht interpreteren en je hebt de noodzakelijke hulpmiddelen die je ook weet te gebruiken. Voor een toerskiër is het allemaal logische kost, voor een freerider of off-piste skiër misschien wat minder.

Je kunt veilig op pad als je:

  • voldoende kennis van de lawinekunde hebt
  • lawineberichten dagelijks checkt én begrijpt
  • de route/tocht defensief plant
  • goed met pieps, sonde en schep overweg kunt

Wie deze essentiële vaardigheden nog niet heeft raden we aan een cursus te volgen of altijd met een gids op pad te gaan. Er worden in Nederland op tal van plekken cursussen georganiseerd waar je die kennis kunt opdoen. Onder andere bij de NKBV.

De onderstaande animatiefilm maakt op ludieke wijze duidelijk wat belangrijk is om te weten als freerider. Het filmpje hoort bij een bewustwordingscampagne van de Italiaanse Alpen Club (CAI), de Italiaanse bergredding en de Italiaanse vereniging van berggidsen.

 

Alleen op pad met veiligheidsuitrusting
Is je kennis op niveau? Dan weet je dat je minimaal op pad moet met lawinepieper/LVS, sonde en schep. En dat een airbag geen gekke investering is... Hieronder zie je een praktijktest waar men twee dummies een lawineairbag om heeft gedaan. Blijven ze boven of niet? 

Wil je meer weten over lawineairbags? Lees het artikel in Hoogtelijn 1/2013.  

Oefen het zoeken naar slachtoffers van een lawine
Het opsporen van lawineslachtoffers is iets wat je ieder jaar voorafgaand aan het tourskiseizoen weer moet oefenen. Dat doe je in de praktijk door een lawinepieper in te graven en die vervolgens te gaan zoeken. De Zwitserse fabrikant van bergsportartikelen Mammut heeft een online hulpmiddel waar je het zoeken en uitgraven van lawineslachtoffers virtueel kunt oefenen. Natuurlijk vervangt zoiets de praktijk niet, maar het kan je wel helpen om alles nog eens even op een rijtje te zetten.

Mammut online training.

Efficiënt graven
Het uitgraven van een lawineslachtoffer is de meest tijdrovende klus bij een redding. Een goede graafstrategie verkort de tijd tot het slachtoffer onder de sneeuw uit is en kan levens redden. Hoe ga je te werk?

Er wordt van de ‘lage’ zijkant naar het slachtoffer toe gegraven. Wanneer je met meerdere personen bent maak je een V-vormige “ketting”. Hierbij schept één persoon de sneeuw vanuit de punt van de V weg, waarna de sneeuw door de anderen steeds verder weg wordt getransporteerd. Let er ook op dat het efficienter is om niet vertikaal te graven maar zo veel mogelijk horizontaal de sneeuw te verplaatsen. Dit kost minder energie en houd je langer vol.

Achtergrondinfo

Er zijn een aantal methoden die je helpen te bepalen of een helling wel/niet te doen is. De meest bekende methodes zijn de reductiemethode 3 x 3 (vooral in CH) en Stop or Go (vooral in AT). De NKBV heeft bij haar cursussen en opleidingen voor de ‘Stop or Go’-methode gekozen, omdat er veel met Oostenrijkse gidsen wordt gewerkt.

Er tal veel boeken op de markt die uitleggen hoe lawines ontstaan. Een groot deel van deze boeken gaat voor de gelegenheids-off-pisteskiër  erg (te) diep op de materie in. Een goed compromis tussen inhoud en leesbaarheid is het boek 'Lawine.' van Patrick Nairz en Rudi Mair (beide werkzaam bij de Lawinenwarndienst in Innsbruck).

Dit boek behandelt 10 concrete lawineongelukken en evenzovele typische situaties die we gedurende de winter in het terrein aan kunnen treffen. Wat zijn de typische sneeuwcondities in de vroege winter, hoogwinter en late winter? Alles wordt kort en krachtig en goed geïllustreerd voor het voetlicht gebracht. Door de behandeling in relatie met 10 werkelijke gebeurde lawineongevallen worden de gevaren tastbaar.

Het boek is een aanrader. Je koopt hem in de NKBV-webshop.
Lawine. 10 entscheidenden Gefahrenmuster erkennen', ISBN: 978-3702230869.

Veilig gletsjerskien 
De Compagnie du Mont Blanc en een aantal berggidsen uit Chamonix geven in een instructievideo tips voor veilig gletsjerskiën. Ze hopen met de video het aantal skiërs dat in spleten valt te verminderen. 

Glacier Skiing Safety (full audio version) from Simon Christy on Vimeo.


De toename van het aantal freeriders, toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars zorgt voor problemen met de natuur en de jacht. In bijna alle skigebieden zijn grote delen van het terrein/bos tot rustzone voor het wild bestempeld. Op deze plekken mag je als wintersporter absoluut niet komen. Helaas zijn er af en toe toch skiërs/boarders die - vaak door onwetendheid - in de verboden gebieden komen. Met als gevolg een fors conflict tussen natuurbeschermers of jagers die de wildstand beheren en freeriders. Niet voor niks; de dieren worden opgejaagd, verbranden daarbij kostbaar vet en kunnen in een strenge winter het loodje leggen.

Als wintersporter zit je om twee redenen niet op dat soort situaties te wachten - je gunt de dieren hun rust en de kans is groot dat een volledig freeride gebied wordt afgesloten. Houdt je daarom aan de ge/verboden en zorg ervoor dat je weet welke plekken je moet mijden. Meestal worden deze goed op kaarten in het wintersportgebied aangegeven. Voor Zwitserland is een online kaart van de Wildruhezonen beschikbaar. Check de kaart op wildruhezonen.ch of respektiere-deine-grenzen.ch. De boetes zijn niet mis!

Let op! De zones kunnen van jaar tot jaar verschillen. Check daarom elke winter in het gebied wat de actuele situatie is.

Een screemshot van de online kaarten op http://www.wildruhezonen.ch. De rustgebieden voor het wild die met rood aan zijn gegeven liggen soms midden in het skigebied en naast wegen of liften.  

Links
Freeride-Map maakt kaarten waar de beste freeride-spots van de grootste freeride gebieden in Zwitserland en Oostenrijk (en I, F, D) op staan. Ze geven er ook netjes de Wildruhezonen op aan! Het is de eerste kaart die de kennis van lokale freeriders gebruikt en beschikbaar maakt voor een breder publiek. Alle afdalingen, drops en couloirs zijn gemarkeerd in drie verschillende moeilijkheidsgraden: blauw voor beginners, geel voor gevorderden en rood voor extreem goede rijders. Gevaarlijke punten worden aangegeven met een uitroepteken. Handig!

wePowder De online community waar poederjagers de WePowdergids, pow-apps, problogs, PoederAlarm en een heel actief forum vinden.

Snow Safety Center Een non-profit organisatie met als doel het verspreiden en verdiepen van kennis over veiligheid buiten de geprepareerde pistes in Nederland. 

Bergredding.nlDe site van Menno Boermans die werkt als bergredder in Zwitserland. De site met tips over risico, redding en medische hulp in de bergen is interessant voor alle bergsporters.

Rogiervanrijn.com Info over het (toer)skiën in de Ecrins en de Queyras in Frankrijk. 

WSL-Instituts für Schnee- und Lawinenforschung SLF Een hele mond vol voor één van de beste plekken op internet voor achtergrondinfo over lawines, sneeuwcondities en natuurlijk de Zwitserse lawineberichten.

Avalanches.org Het overzicht van alle landelijke en regionale Europese lawinediensten EN hun lawineberichten. 

Door: Harald Swen
Laatste wijziging: 07-08-2013

 

Print
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?