MENU

12 tips bergbeklimmen

Tips voor alpinisten om veilig en bewust bergen te beklimmen.

Bij het bergbeklimmen kom je in ruig terrein en op grote hoogte. Na een beklimming is vaak een prachtig uitzicht en een voldaan gevoel je beloning. Als je zonder professionele begeleiding een beklimming maakt, is het belangrijk dat je zelfredzaam bent in alpien terrein. Daarnaast heb je een goede conditie het juiste klimniveau en een gedegen opleiding nodig. Duur materiaal is in het alpinisme minder belangrijk dan de juiste instelling en zelfkennis; keer op tijd om of stop als het tegenzit. Om je veiliger en (natuur)bewuster op pad te helpen, geven we je tips om het meest uit je alpiene tocht te halen.

1. Wees je bewust van je eigen kunnen

Een prima uitrusting en goede opleiding heeft bijna elke alpinist. Nog veiliger wordt je tocht wanneer je je eigen kunnen goed inschat, je de moeilijkheidsgraad langzaam opbouwt en je voldoende blijft communiceren met je groepsgenoten. Alleen op pad gaan in alpien terrein is af te raden.

volg een cursus paklijst alpiene tochten

2. Ga gezond en fit de bergen in

Zolang je een goede conditie hebt, is bergbeklimmen heerlijk. Natuurlijk word je fysiek wel uitgedaagd wanneer je uitdagende tochten maakt. Ga getraind en goed geacclimatiseerd op pad en je hebt meer plezier van je alpiene tochten. Zo kun je in Nederland, de Ardennen of Eifel al aardig aan je conditie werken. Eenmaal in de bergen is het verstandig om langzaam de hoogte op te zoeken.

oefeningen voor thuis hoogteziekte

3. Plan en bereid je voor

De voorbereiding thuis (gidsjes, internet, kaarten) vul je ter plekke aan met informatie van de lokale VVV of het gidsenbureau. Ook kun je op allerlei internetfora informatie over de actuele condities van je route vinden. Plan alternatieven in voor als halverwege blijkt dat de tocht niet lukt, of de condities te lastig zijn. Vergeet niet ‘s ochtends het weerbericht nog een keer te checken. Laat anderen (thuisfront, huttenwaard) weten wat je gaat doen en hoe laat je verwacht aan te komen.

zo plan je een tochtgidsjes

4. Houd rekening met elkaar

Een tocht die je samen doet is pas geslaagd als iedereen een leuke dag heeft gehad. Voorkom dat iemand boven z’n kunnen bezig is en met angst en beven de anderen volgt. Tip: spreek na afloop de tocht gezamenlijk door en reflecteer op elkaars gedrag of beslissingen. Waarom ging het ergens langzaam of juist heel snel? Zo leer je van elkaar en wordt de volgende tocht een nog groter succes.

beter beslissen in de bergen

5. Pas je uitrusting aan op de omstandigheden

Pas je uitrusting aan op de omstandigheden en de tocht die je doet. De perfecte standaarduitrusting bestaat niet - ze verschilt per dag en tocht, en is afhankelijk van je kennis en kunde. Houd rekening met een weersomslag of ongeval. Neem daarom naast je klimtechnische uitrusting altijd een EHBO-set, extra kleding tegen regen en kou, extra eten en drinken, een (opgeladen) telefoon, hoofdlamp, bivakzak, kaart/kompas en zonnebril/zonnebrandcrème mee. Tip: lichtgewicht pulleys vergemakkelijken een gletsjerredding.

paklijst

6. Oefen regelmatig je touwtechnieken

Kunnen alle tochtgenoten de prusikknoop leggen als ze midden in de nacht worden wakker gemaakt? Zorg dat alle tochtgenoten de reddingstechnieken voor een spleetberging kennen. Ga bij jezelf na of je alle knopen nog kent en kunt leggen. Lukt het je nog om snel te wisselen tussen gelijktijdig gaan en uitzekeren op een graat? Gaat het bouwen van een standplaats in rots of ijs je soepel af? Oefen deze technieken voordat je een tocht gaat maken.

alpiene touwtechnieken volg een workshop

7. Weet wanneer je wel en niet aan touw gaat

Op een vlakke sneeuwbedekte gletsjer ga je gelijktijdig aan het touw. Als de helling zo steil wordt dat het risico bestaat dat de hele touwgroep wordt meegesleurd, moet je of uitzekeren of zonder touw gaan (alleen bij voldoende ervaring). Tip: remknopen in het touw voorkomen het meesleuren van een tweede persoon als iemand in een spleet valt.

touwgebruik op de gletsjer

8. Verdiep je goed in hoe zwaar de route is

Hoe zwaar of moeilijk een route is, hangt af van veel factoren. Je hebt te maken met lengte, mogelijkheid tot het leggen van een zekering, oriëntatie en het soort terrein. Het klinkt paradoxaal, maar vaak zijn technisch moeilijkere routes vaak veiligere routes. Lange alpiene tochten met een waardering van AD en D kennen vaak lange stukken zonder goede zekeringsmogelijkheden. Het zijn daardoor de tochten die het meeste commitment vragen - meer dan TD- of zelfs ED-routes.

routewaardering

9. Doe rustig aan en eet en drink regelmatig

Tijdens een bergtocht verbruik je veel energie. Neem daarom eten (snacks) mee. De droge lucht zorgt ervoor dat je veel vocht verliest. Pak voldoende drinken in en neem tijdens het lopen of klimmen telkens kleine slokjes (isotone dorstlesser) uit een waterzak met slang. Pauzeer regelmatig en eet ieder uur een snack. Op die manier blijf je fit en geconcentreerd. Ook voorkom je dat je je reserves moet aanspreken of zelfs helemaal zonder energie komt te zitten.

eten en drinken op hoogte

10. Pas je plan aan op het seizoen

Gletsjers en sneeuwvelden smelten in rap tempo. Hierdoor veranderen voorheen simpele pasovergangen ‘s zomers in onneembare puinhellingen en worden ijswanden steenslagzones. Sommige bergen worden heel instabiel door het verdwijnen van de permafrost (zoals de Petit Dru). Pas je plannen aan op het seizoen en zoek actuele info over de conditie waarin je route zich bevindt.

veranderend klimaat

11. Ken de weersvoorspelling

Het weer in de bergen is relatief extreem en kan razendsnel veranderen. Sneeuwval in de zomer is normaal en ‘s middags komt vaak onweer opzetten. Wie de tekens van het weer kan interpreteren voorkomt verrassingen - een weersomslag komt nooit onverwacht. Start vroeg met je tocht om te voorkomen dat je oververhit raakt of in een warmteonweer terecht komt. Je vergroot ook je tijdsmarge mocht er iets mis gaan.

weer in de bergen workshop weerkunde

12. Respecteer de natuur

Ruim je afval op en let op je spreek-/commandovolume. Neem altijd al je afval (inclusief toiletpapier) mee.

10 tips duurzaamheid

Vergeet niet je reisverzekering af te sluiten

Als alpinist is het essentieel dat je op pad gaat met een goede reisverzekering. De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking is speciaal voor onze leden ontwikkeld. Ze heeft een dekkingsperiode van 60 aaneengesloten dagen en biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. Onze verzekering gaat verder daar waar de dekking van andere verzekeringen stopt, dit geldt dus ook voor ongevallen buiten de gebaande paden. Opsporing, redding en repatriëring worden vergoed, wanneer en waar ook ter wereld. Ideaal voor de avontuurlijke bergsporter. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag.

reisverzekering