Nikki van Bergen klimt 8c route in Gorges du Loup

20 Augustus 2013 14:15:38

Vandaag heeft Nikki van Bergen in het Franse klimgebied Gorges du Loup de route 'Hot chili X' 8C geklommen. Nikki is de eerste Nederlandse vrouw die een route in deze moeilijkheidsgraad klimt. In totaal zijn er nu zes Nederlanders die een 8c route hebben geklommen.

Nikki klom de route na vier dagen proberen. Vanochtend en gisteren viel ze tijdens de twee voorlaatste pogingen nog bij de één na laatste greep. 

"Ik wilde graag 8c klimmen deze zomer en had drie routes op het oog", aldus Nikki. "Het einde van deze route had ik vier jaar geleden al een keer geprobeerd. Het eerste gedeelte van de route is namelijk een 8b+ route, het einde is een 8b gedeelte wat ook bij een andere route hoort. Je klimt dus de moeilijkste passen van de 8b+ en de 8b, dat maakt het in totaal een 8c route."

"Voordat ik deze route uitkoos had ik al gecheckt welke routes de Belgische Muriel Sarkany hier had geklommen. Ook heb ik de video van Yana Chereshneva gezien."

Ook Muriel en Yana klommen Hot Chili X. Bekijk de video van de beklimming van Yana hier:Nikki is tot zondag in Gorges du Loup waar ze niet alleen haar 8c beklimming gaat vieren, maar ook nog een aantal andere 8e graads routes zal proberen. Ze is in het Franse klimgebied met Tim Reuser, Bob Schubert en Daan Groskamp.

Roman van der Werf was in 2002 de eerste Nederlander die een 8c route klom. Casper ten Sijthoff en Jorg Verhoeven volgden in 2004.
Michiel Nieuwenhuijsen en Tim Reuser waren in 2011 de vierde en vijfde Nederlanders die een 8c op hun naam wisten te schrijven. Nikki van Bergen is nu dus nummer zes én de eerste Nederlandse vrouw die 8c klimt.

bronnen: Nikki en BLOK

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?