Nieuwe wedstrijdregels en formats 2018

06 April 2018 11:24:14

Het wedstrijdklimmen is op alle niveaus volop in ontwikkeling. De internationale sportklimfederatie IFSC is o.a. bezig om de sport klaar te stomen voor de eerste Olympische Spelen waarop klimmen een onderdeel is, Tokyo2020. Alle regelwijzigingen die doorgevoerd worden moet je daarom bezien in het licht van deze voorbereidingen.

Wat verandert er?
De belangrijkste wijziging is de scoreberekening bij het boulderen. De bonusscore krijgt hierin een prominente rol en is voor het aantal toppogingen geplaatst in de volgorde van berekenen.


De bonusgreep gefixeerd. Foto: Tim van der Linden

Bonus
Een voorbeeld, klimmer A scoort in een finale een 3T4 3B3 score en klimmer B 3T5 4B4 score. Beide klimmers behaalden 3 tops. Klimmer A had hier minder toppogingen voor nodig maar klimmer B scoorde een bonus meer. Omdat de bonus nu voor het aantal topogingen is geplaatst wint klimmer B met de nieuwe regels en zou klimmer A met de oude regels gewonnen hebben.

Dit is best een grote verandering voor het wedstrijdboulderen omdat het nieuwe wedstrijdtactieken en andere vaardigheden van de atleten vraagt. Het is bijvoorbeeld de verwachting dat we meer pogingen gaan zien in finales.

Op dit moment heeft de IFSC de nieuwe regels nog niet online gezet maar voor de senioren bouldercompetitie hebben we deze nieuwe regel in Nederland alvast ingevoerd.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?