NKBV lid van de International Skyrunning Federation

27 Maart 2014 10:41:18

De NKBV is recent toegetreden als full voting member van de International Skyrunning Federation (ISF). Skyrunning is hardlopen in de bergen. Hierin worden jaarlijks ruim 200 races worden gehouden met 30.000 deelnemers uit meer dan 50 landen, waaronder ook veel Nederlanders. De races kenmerken zich door grote hoogteverschillen en technisch & steil bergterrein. Door het lidmaatschap is de NKBV formeel de nationale vertegenwoordiger van deze jonge en opkomende bergsportdiscipline geworden.

Daarnaast biedt het ISF lidmaatschap de mogelijkheid om deel te nemen aan de befaamde Skyrunning World Series en kan Nederland vertegenwoordigd gaan worden bij internationale Skyrunning kampioenschappen. Het lidmaatschap komt wat dat betreft precies op tijd want in juni dit jaar vindt het WK Skyrunning plaats in Chamonix. Dit WK wordt eens in de 4 jaar georganiseerd.

Geschiedenis ISF
De ISF is in 2008 ontstaan uit de Federation for Sport at Altitude (FSA). De FSA werd in 1995 opgericht door Marino Giacometti. Deze Italiaanse bergbeklimmer kan gezien worden als de pionier van het Skyrunnen en zette begin jaren 90 al vele Skyrunning records in het Mont Blanc en Monte Rosa gebied. De ISF heeft 32 aangesloten nationale federaties uit zes wereldcontinenten.

Negen verschillende wedstrijd disciplines
Skyrunning kent 9 verschillende wedstrijddisciplines waarvan de Vertical KM, Skymarathon en Ultra Skymarathon de populairste zijn. Dit zijn ook de drie disciplines van het WK Skyrunning in Chamonix en de discplines waarin de Skyrunning World Series worden gehouden.

Vertical KM
De Vertical KM is de kortste van de drie en heeft tot doel zo snel mogelijk 1000 hoogtemeters te overbruggen op een parcours van maximaal 5 Km. Hoe korter het parcours hoe sneller de tijd. In oktober 2013 vond voor de eerste keer het NK Vertical KM plaats als onderdeel van de beroemde Kilometre Verticale de Fully. Met een parcourslengte van slechts 1920 meter is dit een van de snelste Vertical KM’s ter wereld. Op 25 oktober staat er weer een NK Vertical KM gepland in Fully. Klik hier voor meer informatie over het NK.

Skymarathon
De Skymarathon is een race over een bergparcours tussen de 30 en 42 Km met een minimaal te overbruggen hoogteverschil van 2000 meter. Een Skymarathon race mag boven de 4000 meter uitkomen.

Ultra Skymarathon
De Ultra Skymarathon ovetreft, zoals de naam al doet vermoeden de Skymarathon. Met een minimale afstand van 50 Km en minimaal 2500 hoogtemeters is bij deze discpline de Sky letterlijk de limit. De Ultra Skymarathon van het WK in Chamonix is 80km lang met 6000 hoogtemeters!

Meer informatie over de ISF vindt je op www.skyrunning.com


Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?