Dit kun je als klimmer doen om te helpen voorkomen dat Ettringen sluit

12 Juli 2018 08:10:13

Wie denkt aan spleetklimmen in de buurt van Nederland, denkt aan Ettringen. Al jaren komen hier spleetklimspecialisten en klimmers die deze technieken willen leren naar de gladde rotsen. Ook de NKBV Expeditie Academie is hier regelmatig te vinden.


Foto: Harald Swen

Het klimmen in Ettringen wordt gedoogd door de lokale overheden, zolang klimmers zich aan een aantal strikte regels houden. Helaas komen er de laatste tijd steeds meer klachten over het gedrag van klimmers. Daarom een aantal regels waar je je aan moet houden wanneer je op bezoek bent in Ettringen. Houd je aan deze vrij logische en simpele regels, zodat we nog lang in de unieke rotsen in Ettringen kunnen spleetklimmen.

1. Slaap op de camping of in hotels/pensions
Er zijn hotels en pensions in Mayen, Ettringen en in bijna iedere prijsklasse. Daarnaast zijn er twee campings aan de Laacher See: Campingplatz Laacher See en Camping Siesta. Op het terrein van de familie Schäfer kan op aanvraag op eenvoudige wijze overnacht worden. Of overnacht op camping Falkleymuhle. Op geen van de parkeerplaatsen in het gebied mag gebivakkeerd worden, net zo min als in de groeven zelf. Ook niet met de camper, de auto, de tent of in de schuilhut bij de grote parkeerplaats van de Ettringer Lay. 

2. Niet wildpoepen
De gemeente vindt het ontoelaatbaar dat in het klimgebied de behoefte van klimmers is te zien. Helaas is er nog geen biokomposteringstoilet aanwezig, maar moet je toch nodig? Loop dan een stuk van de gebaande paden voor je met de broek op de knieën gaat en graaf een kuil, begraaf je wc-papier of neem het mee als de bodem hard is (rolletje van maken en in zipperbag). In de toekomst wordt van maart t/m november een Dixi toilet geplaatst. 

3. Het Lonnenloch is toegankelijk tussen 7:00 en 17:00 uur
In verband met afspraken met de lokale pachter van de jachtrechten is het Lonnenloch geopend tussen 7:00 en 17:00 uur. Daarbutien is het gebied echt gesloten. Houd je aan die tijden om te voorkomen dat dit deelgebied gesloten wordt.

4. Parkeer je auto alleen op de aangewezen parkeerplaatsen
De kleine parkeerplaats aan het begin van de toegang naar het Lonnenloch mag niet meer als parkeerplaats gebruikt worden. Rijd naar naar de grote parkeerplaats in Ettringen. Zo verhinder je ook niet de boer in zijn werk. Het is niet toegestaan de auto langs de rand van de straat en bij de ingang van het 'Brechwerk Winnen' aan de overzijde van de weg te zetten.

Lees alles over klimmen in Ettringen


Foto: Harald Swen

Clean Climbers
Hoewel het rondslingeren van afval in veel klimgebieden een probleem is, trekt Ettringen nu echt aan de bel. NKBV'er Gerard van Laar stoorde zich ook al tijden aan het afvalprobleem. Hij trekt deze zomer drie weken door Europa met zijn initiatief Clean Climber om tijdens opschoondagen afval te verwijderen uit diverse klimgebieden. Op 25 augustus is Ettringen aan de beurt. Lees meer

Draag zelf ook je steentje bij aan het schoonhouden van de klimgebieden en ga bewust om met de natuur om haar te helpen behouden!

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?