De bergen als klaslokaal

13 September 2017 10:17:17

Deze zomer hebben vier nieuwe Alpiene Tourenleiders hun ATL 4-examen gehaald bij NKBV-opleidingsgids Stefan Buis. Ot Ottenheim, Bart van de Laar, Geert-Jan Leemreize en Frank Rempe ontvingen na hun examen in het Oostenrijkse Tirol hun status van ATL4. Ze mogen daarmee alpiene (gletsjer)tochten begeleiden uit het zomerprogramma van Bergsportreizen.nl. Eerder deze zomer berichtten we al over vier nieuwe International Mountain Leaders (IML), waarmee Nederland weer een paar bergtochtleiders rijker is.

Tijdens een trektocht vanuit het Kaunertal moesten de vier kandidaten zich bewijzen in verschillend terrein en in complexe situaties die je tijdens het begeleiden van een tocht kunt tegenkomen. Sneeuw, ijs en rotsen. Maar ook veiligheid en het begeleiden van een avontuur in de bergen zijn tijdens deze dagen aan de orde gekomen. Een overtrekkend koufront maakte het examen extra spannend!

Naast deze vier ATL4's en vier IML's, zijn afgelopen zomer ook nog zeven ATL3's geslaagd. Deze Alpiene Tourenleiders kom je tegen als leiding op alpiene huttentochten en Vreemde Voettochten.


Nieuwe ATL4's boven Bart (l) en Frank (r), beneden Geert-Jan (l) en Ot (r) Foto: Stefan Buis

De bergen als klaslokaal
Behalve de vier kersverse Alpiene Tourenleiders, gebruikten deze zomer ook negen ervaren Tourenleiders de bergen als hun klaslokaal. Deze NKBV-vrijwilligers werden onder leiding van gekwalificeerde berggidsen bijgeschoold in het begeleiden van groepen en gaan in verschillend terrein. Een Alpiene Tourenleider spijkert elke drie jaar zijn/haar technische vaardigheden, kennis over veiligheid en leidingskills bij. 


Bergen als klaslokaal. Foto: Frank Rempe

Het terrein en de weergoden maakten van deze Masterclass ATL4 een groot avontuur. Vanuit de Rauhekopf Hütte werden de deelnemers verrast met zo’n 25 centimeter verse sneeuw en konden ze in een zogheten ‘white out’ hun navigatievaardigheden oefenen in een gebied vol gletsjerslpleten. Toen het weer vriendelijker werd, konden de cusisten in het zonnetje reddingstechnieken en alpiene rotsklimtechnieken bijspijkeren.

Oriëntatieskills waren geen overbodige luxe tijdens de 'white out'. Foto: Frank Rempe

Opleiding
Lijkt het je zelf ook een mooie uitdaging om tochten te leiden in de bergen? Neem dan eens een kijkje in de NKBV-Academie bij de opleidingen tot Alpiene Tourenleiders.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?