Camilotto Pellissier winter beklimming

16 Januari 2013 11:01:54

Van 30 december tot en met 1 januari hebben Bas van der Smeede en Vincent van Beek een winterbeklimming van de Grosse Zinne noordwand voltooid. Ze klommen de route 'Camilotto Pellissier'. Deze route werd artificieel geopend in 1964 en is een 400 meter lange directe lijn, recht door het meest overhangende gedeelte van de wand. De route is de afgelopen jaren weer in het nieuws gekomen door enkele vrije beklimmingen met moeilijkheden tot 8b.

In 2011 deed het team ook al een poging, maar moest toen terugkeren vanwege extreme kou en bevroren water. Door de ervaringen die ze toen opdeden konden ze deze keer beter voorbereid de wand in en maakte de beklimming deze keer tot een succes.

"Na een dag aanloop met zware haulbags, bivakkeerde we op 29 december onderaan de wand. De eerste klimdag vorderde we snel, doordat dit gedeelte van de wand vol zit met antieke mephaken. Volgens onze topo was dit A2 terrein, maar wij vonden dit door al die haken eerder A1. Wel was het overhangende terrein zeer fysiek en het voortbewegen aan de roestige haken spannend.

Aan het einde van de dag bereikte we al het grote dak in het midden van de route. We besloten hierboven het portaledge kamp op te zetten en de nacht door te brengen. De tweede klimdag lieten we de haulbags en portaledge achter en gingen we light and fast verder. Na 2 artificiële lengtes werd de wand minder steil en moesten we overstappen op vrijklimmen. Dit was duidelijk de crux voor ons. Met dikke sokken in onze klimschoentjes en afwisselend met handschoenen aan klommen we door het VI-graads terrein. Tot twee keer toe lag de standplaats zo ver onder de sneeuw dat we moesten doorklimmen om een andere plek te vinden.

Blij, maar vermoeid kwamen we eind van de middag aan op de Dibona kante, het einde van de route. We hadden nog net tijd om te abseilen naar het portaledge kamp, waar we oudejaarsavond door konden brengen, onder het genot van verse koffie en rookworsten. Op nieuwjaarsdag seilde we de rest ab en daalden we af naar het dal."

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?