Boulder wedstrijdseizoen voor alle leeftijdsgroepen begonnen

14 Februari 2017 16:02:48

Afgelopen zaterdag 11 februari, werd bij Bolder Neoliet in Rotterdam de derde er laatste nationale bouldercompetitie gestart: die voor de junioren en jeugd A en B categorieën. 

Bij de jongens B werd het een spannende strijd tussen Jens de Louw en Leto Cavé. Het lukte beide jongens alle tien de boulderproblemen op te lossen, echter Leto had hier 13 pogingen voor nodig en Jens 14, waarmee de eerste competitiewedstrijd op naam van Leto komt te staan. Bij de meisjes B ging de winst met 7 tops naar Pleun Frank. Pleun vond in boulder 5 in haar vierde poging de oplossing. Met deze top maakte ze het verschil met vier meisjes die tot een score van 6 tops kwamen. 

Na de B categorie was het de beurt aan de Jeugd A boulderaars. Ook hier waren de verschillen waarmee de winst werd behaald miniem. Bij jongens ging de winst met een 10-top score naar Zeno Schaekers. Hij deed dit in 16 pogingen. Nikola Byelov klom ook alle boulders uit maar deed dit in 17 pogingen. Ook hier dus weer slechts een poging verschil. De meisjes A maakten het nog bonter. Ysa Rakestraw en Jasmijn behaalden beiden 7 tops in 7 pogingen. De bonusscores moesten er dus aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen en dat werd Ysa met slechts één bonusscore verschil.

In 2010, werd de Junioren categorie toegevoegd aan de nationale jeugdcompetities. In de afgelopen jaren werd deze groep steeds organisatorisch samengevoegd met de Jeugd A. Afgelopen zaterdag was het moment aangebroken om de junioren, met 21 deelnemers, een eigen startgroep te geven. Bij de jongens leek Don van Laere lange tijd op weg om een 10-flasher te noteren. Probleem nummer 6 stak daar een stokje voor door een tweede poging af te dwingen. Niettemin was de 10T11 10B11 een prachtige score waarmee de winst ruimschoots veilig werd gesteld. De huidige Nederlands kampioene bij de senioren, Julia Meijer, klom ook een uitstekende wedstrijd. Ze loste alle boulders op in 13 pogingen. ruim voldoende voor haar eerste overwinning dit seizoen.

Jongere jeugd
Een dag later was het op zondag de beurt aan de C, D en E jeugd. Voor de E deelnemers bleek het een zware set boulders, eigenlijk iets te zwaar. Bij de jongens wisten alleen de tweelingsbroers Tyler en Connor Brandt topscores te noteren, twee om precies te zijn en Tyler deed dit in één poging minder wat hem zijn eerste overwinning opleverde. De meisjes deden het iets beter. Hier noteerde Alysha Mulder 4 tops en de overwinning. De set boulders voor de E jeugd was gelijk aan die voor de D jeugd en die wisten er wel raad mee. Winnaar bij de jongens, Jouke Visser, topte alle boulders in 16 pogingen. Net als Alysha, liet Noor Witte zien dat meisjes in deze leeftijdscategorieën in de regel beter klimmen dan jongens. Alhoewel het verschil klein was klom ze de tien boulders in 15 pogingen.

De wedstrijd werd afgesloten met de Jeugd C startgroep met maar liefst 45 klimmers. Ferbe Verburg was de sterkte in de Jongens C categorie, hij noteerde 9 tops in 12 pogingen. Edith Savenije won bij de Meisjes C. Ze werd de derde klimmer die zondag een tien topper in de wacht wist te slepen.

Uitslag en foto's
Bekijk de volledige uitslag van de JAB wedstrijd en de CDE wedstrijd.

Op de NKBV fotopagina staan twee fotoseries van de JAB en CDE wedstrijd. Op zaterdag was ook klimfotograaf Sytse van Slooten aanwezig die een mooi fotoalbum op Facebook heeft geplaatst.

Next stop: Cube
De volgende jeugdwedstrijden vinden over precies een maand plaats bij Cube Bouldergym in Enschede. Op zaterdag 11 maart wordt JB2 JAB gehouden en zondag 12 maart JB3 CDE.

Boulder 2
Aankomende zaterdag wordt bij Monk Eindhoven de nationale senioren bouldercompetitie vervolgd met Boulder 2. Wil je de beste boulderaars van Nederland in actie zien?  Rond 15.30 uur start de finale. De toegang is gratis.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?