Komend weekend: NK IJsklimmen in Utrecht

13 December 2017 13:09:36

Aanstaande zondag 17 december vindt het Petzl NK IJsklimmenplaats. Bij Sportcentrum Olympos in Utrecht gaan zes dames en elf heren met elkaar de strijd aan op de verticale wand Kalymnos. Ook Nederlands Team ijsklimmers Marianne van der Steen en Dennis van Hoek zijn van de partij, beiden om hun titel te verdedigen.Om warm te draaien voor het NK en ter voorbereiding op de World Cupwedstrijden, deden enkele deelnemers afgelopen weken mee aan de European Cup IJsklimmen. Dat is een serie wedstrijden onder de vlag van de UIAA in verschillende Europese landen. De wedstrijden zijn zo ontworpen dat het een goede voorbereiding is voor deelnemers die nog niet eerder aan een internationale wedstrijd hebben meegedaan: De kwalificatieroutes zijn relatief makkelijk, en de finales zijn op World Cupniveau. 

European Cups
De eerste wedstrijd was in Domzale, Slovenië op 2 december. Erik van Goor, Dennis van Hoek en Marianne van der Steen namen deel. Dennis en Marianne werden respectievelijk 6e en 2e. 

De tweede wedstrijd was in Bratislava, Slowakije op 9 december.  Tamas Fulep, een Zweeds/Hongaarse klimmer die in Nederland woont, werd 35e, Erik 29e, Dennis 11e, Julia van Goor 18e en Marianne 3e. 

In januari gaat het allemaal weer verder in het Franse Champagny. De laatste wedstrijd vindt plaats in Oulu, Finland in februari. 

Olympisch
Maar komend weekend dus als eerst het NK IJsklimmen 17/18 in Utrecht. Met ijsklimmen als demonstratiesport op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang en als mogelijke toegetreden sport op die van 2022 in Peking, organiseert de NKBV sinds drie jaar ijsklim NK’s. Tegen de parkeergarage P+R de Uithof is Kalymnos gebouwd, een klimmuur die enkele maanden in het jaar is voorzien van een ijsklimwand. Hier kun je, ook al zit er geen echt ijs op de wand, met ijsklimuitrusting aan klimmen. Het zogeheten drytoolen. 

Gratis entree
Wie getrakteerd wil worden op een sterk staaltje spierkracht en ijsklimacrobatiek, moet zeker even een kijkje komen nemen aanstaande zondag. De kwalificatieronde van het NK start om 14:00 uur, de finale rond 19:00 uur en rond 21:30 uur worden de nieuwe nationale kampioenen gehuldigd. Entree is gratis.

Meer info op nkbv.nl/ijsklimmen.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?