Sneeuw op je pad

25 Juni 2013 12:52:25

Afgelopen winter en voorjaar is er in delen van de Alpen extreem veel sneeuw gevallen. De kans is daarom groot dat je komende zomer op een bergwandeling meer sneeuwvelden op je pad tegenkomt dan normaal. In de ochtend is de sneeuw vaak nog hard bevroren waardoor er gevaar voor uitglijden is. Ook kunnen de rivieren door smeltende sneeuw veel water bevatten waardoor het oversteken risicovoller is. Check daarom voordat je op pad gaat de actuele condities van je route!

Natte sneeuwlawine op de Höttinger Alm bij Innsbruck, Oostenrijk


Smeltwater
Het warme weer van de afgelopen dagen zorgt met name in de Pyreneeën voor overlast. Hier viel in mei zo veel sneeuw dat de skiliften weer open gingen. Deze grote hoeveelheid sneeuw is nu aan het smelten en heeft al voor veel overlast gezorgd. Wegen zijn onbegaanbaar, bruggen weggespoeld en sommige dalen zijn van de buitenwereld afgesneden. Zie foto's op kairn.com.

Tips uit het NKBV-kenniscentrum

Hoe steek je veilig een sneeuwveld over, hoe rem je een val op steile sneeuw, hoe zit het met de moeilijkheidswaardering van bergpaden en waar check je de actuele routecondities...? In het NKBV-kenniscentrum vind je informatie over al deze onderwerpen en meer:

Sneeuwvelden oversteken

Voor bergwandelaars vormen sneeuwvelden vaak lastige obstakels op hun pad. Moet je omkeren of kun je ze oversteken? Zo ja, hoe doe je dat?
Lees meer
 
Check routecondities voor je op pad gaat
Check eerst op internet naar de actuele condities. Is het pad gesloten of is er gevaar voor steenslag?
Lees meer

Uitrusting bergwandelen
Welk materiaal heb je nodig als je gaat bergwandelen?
Lees meer

10 tips bergwandelen
Tips om veiliger en (natuur)bewuster de bergen in te gaan.
Lees meerMoeilijkheidswaardering bergwandelpaden

De indeling van bergwandelpaden verschilt van gebied tot gebied. Er worden in alle Alpenlanden verschillende moeilijkheidswaarderingen gebruikt. Om nog maar te zwijgen van regionale verschillen en de landen die buiten de Alpen liggen.
Lees meer

Zekeren op sneeuwhellingen en sneeuwgraten
Wat doe je als alpinist op steile sneeuw- en ijsflanken? Ga je solo, gelijktijdig gezekerd aan het touw (nee!) of zeker je touwlengte voor touwlengte?
Lees meer

ICE-nummer in telefoon bij noodgevallen
ICE is de internationale afkorting voor: In Case of Emergency. Plaats deze afkorting voor de naam van partner/familie in je mobiele telefoon, zodat hulpverleners weten wie ze moeten bellen als je daar zelf niet toe in staat bent.
Lees meer

NKBV-veiligheidswijzer
De NKBV-Veiligheidswijzer is een (opvouwbaar) kaartje op creditcard-formaat met daarop noodnummers en links naar weerinfo en tochteninfo voor de belangrijkste Alpenlanden.
Lees meer

Volg een NKBV-bergwandelcursus of -workshop
Bij het maken van een wandeling in de bergen komt meer kijken dan bij het maken van een wandeling in Nederland. Wil jij onder deskundige begeleiding ervaring opdoen en alles leren over voorbereiding, oriëntatie, tochtenplanning, uitrusting, wandeltechniek, weer, alpiene gevaren, milieu, gezondheid en veiligheid? Volg dan een bergwandelworkshop of bergwandelcursus bij de NKBV.

Beter de bergen in met het NKBV-lidmaatschap en de verzekering
Ben jij al lid van de NKBV? Met het NKBV-lidmaatschap ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de klim- en bergsport. Je ontvangt tot wel 50% korting in meer dan 1200 berghutten en altijd 10% korting op je materiaal bij Bever. Met de NKBV-reisverzekering voor slechts 27 euro gaan leden goed verzekerd op pad. Mocht er iets mis gaan dan dekt deze verzekering ook bergreddingen.
Lees hier meer over het NKBV-lidmaatschap


Bron afbeelding: Österreichischer Alpenverein (OEAV)
 

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?