PLANNING NEDERLANDSE EXPEDITIES

Er worden elk jaar talrijke trips en expedities naar hoge bergen of afgelegen gebieden georganiseerd door Nederlanders. Een deel hiervan wordt door de NKBV ondersteund. Het gaat daarbij vooral om avontuurlijke, in alpiene stijl georganiseerde trips naar (voor Nederlanders) nieuwe doelen. Als je wilt dat je expeditie hier ook vermeld wordt neem dan contact op met ceat@nkbv.nl.


2017


...

2016


...

2015


...

2014

Kirgizië, Kokshaal Too
Maarten Altena en Arjan de Leeuw zijn eind augustus naar Bishkek in Kirgizië afgereisd om drie weken in de Westelijke Kokshaal Too, op de grens van Kirgizië en China, te klimmen. De heenreis verliep soepel en de twee klimmers waren twee dagen eerder dan gepland op de plek waar ze hun basiskamp konden ingericht. Op 4 september werd vanuit het vooruitgeschoven basiscamp op de Grigor'ev Gletscher de eerste top beklommen. Het tweetal stond met prachtig weer op de top van de P. 5081. Drie dagen later lukte het om P. 5161 te beklimmen. Als klap op de vuurpijl klommen ze ook nog het hoofddoel van hun trip, de Peak Dankova (5.982 m) via de westgraat (rechter skyline). 

Deze trip werd ondersteund door de NKBV. Meer info vind je op Vertical Dissidents.


Alaska, Moonflower Buttress 
Dennis van Hoek en Marianne van der Steen hebben in het voorjaar in Alaska de Moonflower Buttress op Mount Hunter beklommen. Ze konden hun ijsklim/mixed-talenten in deze route goed inzetten en het lukte ze de route geheel vrij te klimmen. Het was waarschijnlijk pas de derde keer dat dit gelukt is. Marianne heeft nu ook de eerste vrouwelijke beklimming van deze (Bibler/Klewin) route op haar naam staan. Het tweetal is vanaf de top van de Buttress weer over de route abgeseild en niet naar de top doorgeklommen.  

Deze trip werd ondersteund door de NKBV.

 


2013

Shisha Pangma 2013
Eelco Jansen en zijn Duits klimmaat Frank Felder zijn begin september naar de Shisha Pangma in China geweest. Helaas waren de sneeuwcondities te gevaarlijk om de top te bereiken. Eelco hoopte als eerste Nederlander de hoofdtop te bereiken. Lees meer op www.shishapangma2013.blogspot.nl/

 


Karavshin (Kirgizië) 2013

Begin augustus zijn Boris Textor (26), Coen Pijl (29) en Wouter-Dirk Huitzing (29) naar de Karavshin in Kirgizië geweest. Ze hebben daar een aantal beklimmingen gedaan. Oorspronkelijk wilde het drietal naar de Charakusa vallei in het Karakoram gebergte in Noord-Pakistan gaan. Gezien de onveilige situatie ter plekke werd besloten het doel van de trip aan te passen. Voor alle drie was dit hun eerste klimexpeditie. De trip werd ondersteund door Rab, Lowe Alpine, Basecamp en de NKBV. Lees meer op www.climbingaffairs.nl.

Great Wall of China
Deze zomer is het Alpine Adventure team op expeditie geweest naar het Kokshaal-Too gebergte op de grens van China met Kirgizië. Het hoofddoel van deze expeditie was de ‘Great wall of China’. Deze 650 meter loodrechte granieten wand ligt in een gebied waar vanwege de moeilijke toegankelijkheid en het instabiele klimaat nog zeer weinig geklommen is. Het is helaas niet gelukt een route op de wand te openen, en het team moest genoegen nemen met een route in alpiene stijl in de flank. 

Deze trip werd ondersteund door de NKBV.
Meer info vind je op Alpineadventures.nl.

Pamir Alai
Begin juli zijn Dennis Straathof, Jacos van Zelst en Joep Bovens naar Kyrgizië geweest om in de Pamir Alai onbeklommen toppen te klimmen en nieuwe routes te openen op en rond het Oibala Massief. Hun trip heeft een maand geduurd waarvan drie weken in het basiskamp aan de Kok-Suu rivier. Het team heeft een aantal alpiene beklimmingen gedaan, waaronder de “Pic Iroli” (4613m) via de route “Middle Aged Man” (AD). Lees meer over de Pamir Alai Expeditie 2013.

 


Cordillera Blanca
Harry de Brauw en Ernst de Wiljes hebben geprobeerd Huantsan (6395 m) in Peru via de noordwest en noord graat te beklimmen. De eerstbeklimming van de Huantsan was via deze route door Tom de Booy, Kees Egeler en Lionel Terray in 1952. Door omstandigheden in het gebied werd het doel gewijzigd en o.a. een route op La Esfinge geklommen.

Deze trip werd ondersteund door de NKBV. Lees hier meer over de Cordillera Blanca trip 2013.

Alaska Mt. Huntington 2013
Cas van de Gevel, Mike van Berkel, Jelle Staleman en Frank Chargois zijn in mei naar Alaska geweest voor een beklimming van de Phantom Wall op Mt Huntington. Ze hebben het West face couloir (V, 85 graden) geklommen. Deze route werd voor het eerst beklommen in 1989.

Deze trip werd ondersteund door de NKBV. Lees hier meer over de Alaska Mt. Huntington 2013 trip.

Alaska Mount Hunter
William van Meegdenburg en Roeland van Oss zijn in mei 2013 naar Alaska gereisd voor een poging op de beroemde Moonflower Buttress (VI, 5.8, A2, WI6) van Mt Hunter. Het is ze gelukt om de indrukwekkende route te klimmen. Onderstaande video laat al vast kort zien hoe ze het hebben gehad: .

Alaska Ruth Gorge
Jeroen Vels en Wouter van Dijk zijn in mei naar de Ruth Gorge in Alaska geweest. Hun doel was het beklimmen van verschillende bergen via sneeuw-/ijsroutes in alpiene stijl en daar zijn ze in geslaagd. De Ruth Gorge ligt in de schaduw van de Denali die beide heren in 2010 beklommen. Meer info over de expeditie vind je hier.

 


2012

Double Dutch Khumbu Trip 2012
In het najaar van 2012 ondernamen Roland Bekendam en Hans Lanters een klimtrip naar de Khumbu Himalaya in Nepal. Het doel was om twee weinig beklommen bergen elk over een nieuwe route in alpiene stijl te beklimmen. Deze trip werd ondersteund door de NKBV.  Lees hier meer over de Double Dutch Khumbu Trip.

Peru expeditie 2012
Eind juli 2012 beklom een Nederlands expeditieteam, bestaande uit Bas Visscher, Bas van der Smeede, Vincent van Beek, Saskia van der Smeede en Elly van der Plas, via een nieuwe route de 5440 meter hoge Puscanturpa Este in Peru. Deze trip werd ondersteund door de NKBV. Lees hier meer over hun trip: Peru expeditie 2012  

Kalanka North Face 2012
Cas van de Gevel en William van Meegdenburg hebben in september 2012 een poging gedaan de noordwand van de Kalanka (India) via een nieuwe route te beklimmen. Cas werd op deze trip ondersteund door de NKBV. William maakte voor de NKBV een verslag: Kalanka North Face 2012 trip


2010

Huntington 2010
Leopold Roesing en Mark Heine probeerden in april 2010 de Harvard route op Huntington in Alska te beklimmen. Deze route heeft een serieuze moeilijkheidsgraad, (VI, 5.9, A2 en 70 gr ijs). Lees hier meer over deze geslaagde trip.


1902 TOT EN MET 2002

De Nederlandse expedities en bijzondere klimtrips in de periode 1902 tot en met 2002 is goed gedocumenteerd in een tweetal boeken; 'Verre bergen' en 'Bergland'. 

In de nabije toekomst zal op de NKBV-website een digitaal overzicht komen van alle nederlandse expedities. Dat zal in de vorm van een doorzoekbare database zijn. 


Verre Bergen. 100 jaar Nederlandse Expedities
Een beknopt overzicht van alle expedities uit de tijd 1902 tot en met 2002 is verzameld in het boek 'Verre Bergen. 100 jaar Nederlandse Expedities' van Herman Plugge.

'Verre Bergen', H.D. Plugge, uitgave in eigen beheer. 

Bergland
In deze jubileumuitgave ter gelegheid van het 100 jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging staan de mooiste verhalen die over het Nederlandse bergbeklimmen zijn geschreven. Van de eerste Nederlandse poging de Mont Blanc te beklimmen tot het sportklimmen van tegenwoordig. Het zijn verhalen van doorzettingsvermogen, over vriendschap, over de euforie na een geslaagde beklimming en de teleurstelling bij tegenslag. Daarnaast is de geschiedenis van de Nederlandse bergsportverenigingen in dit boek vastgelegd. Voor iedereen die kennis wil nemen van de achtergrond en ontwikkeling van het Nederlandse alpinisme, zowel in Europa als in gebergten daarbuiten, is dit boek een onmisbaar naslagwerk. 


Bergland, Charles Dufour en Robert Weijdert, Tirion, ISBN: 9789090154411

 

 
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?