Wildspitze, huttentocht en klettersteig

21 Januari 2018 14:45:49

winnaars van Hoogtelijn-prijsvragen

Tijdens de Bergsportdag 2018 afgelopen zondag 21 januari heeft Hoogtelijn de winnaars bekend gemaakt van de prijsvragen ter gelegenheid van de 100ste Hoogtelijn. De bijna voltallige redactie van Hoogtelijn (eindredacteur Femke Welvaart en negen vrijwilligers uit de vereniging), was aanwezig. Ze zetten de bijna drie prijswinnaars plus zes eervolle vermeldingen in het zonnetje.

Coverfoto
Publicatie op de cover van Hoogtelijn-3, die verschijnt op 1 juni, was de prijs voor de winnaar van de fotowedstrijd ‘Jouw foto op de cover’. Veel inzenders stuurden niet één foto op, maar lieten de jury meegenieten van reeksen prachtige bergfoto’s. Niet alles was even geschikt, maar na de selectie van drie genomineerde foto’s is de keuze gevallen op een sfeervolle plaat waarover onze collega en fotograaf Reinier Rijke zei:

"De fotograaf heeft met heel weinig licht moeten werken, waarbij de sterren en maan goed te zien zijn, maar waar ook de bewegende alpinisten zonder bewegingsonscherpte in beeld zijn gebracht. ​De silhouetten van de alpinisten steken mooi af tegen een opkomende zon en de diepblauw nachtelijke lucht die er boven hangt. Complimenten!"

De winnaar van de wedstrijd is Diederik Stoorvogel met een foto van de beklimming in de vroege ochtend van de Wildspitze (foto rechts). Eervolle vermeldingen zijn er voor Ellie Roetgerink van haar opname bij de Osorno-vulkaan in Chili en voor Line van den Berg voor een opname van berggids Roeland van Oss op de Kuffnergraat op de Mont Maudit in het Mont Blanc massief. 

Op reportage
De andere twee prijsvragen waren voor mensen die een goed reportage-idee hadden. De winnaars gaan met een Hoogtelijn-redacteur mee op stap om van dichtbij te zien hoe een klim- of een wandelreportage wordt gemaakt.

Er kwamen heel leuke ideeën uit de inzendingen. Een paar die onhaalbaar waren vanwege de locatie, de tijdsduur of de zwaarte. Zo wilde een inzender vast oefenen voor de Marathon des Sables en had een ander een twintigdaagse trektocht op IJsland voor ogen. van sommige ideeën is net een artikel verschenen in Hoogtelijn (de langeafstand wandelingen in Groot-Brittannië) en van een paar anderen verschijnt er binnenkort een artikel, zoals de Kungsleden in Zweden.

Klimprijs
Uit de drie genomineerden voor de klimreportage koos de jury als winnende inzending het idee van de 22-jarige klimmer Jort van Slooten die graag zijn 54-jarige moeder meeneemt op een klettersteig. Ico Kloppenburg, redacteur van Hoogtelijn, gaat die reportage maken samen met fotograaf Reinier Rijke en de prijswinnaars. De locatie is waarschijnlijk Engelberg in Zwitserland.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Reinier Oudekerk die samen met zijn vader avonturen opzoekt in de bergen en als idee had naar de top van een berg klimmen en daar een nacht in een bivakzak door te brengen. De andere eervolle vermelding is voor Line van den Berg, die ook bij de coverfoto’s een vermelding kreeg. Zij constateert dat ‘’mixed klimmen het nieuwe ijsklimmen is’’. Een mooi onderwerp waarop we graag een keer terugkomen in Hoogtelijn.

Wandelprijs
Bij de wandelaars heeft de jury lang getwijfeld omdat er twee zeer goede ideeën op tafel lagen. Winnaar is uiteindelijk geworden Tanja Koegler en haar gezin (man, Merel van 12 en Jur van 10) die de simpele vraag stelde: Huttentochten, leuk, maar hoe doe je dat? Deze reportage levert een informatief artikel op voor allen die eens met een (hutten)tocht beginnen. Hoogtelijn-hoofdredacteur Peter Daalder maakt deze reportage met fotograaf Aart Markies en het gezin uit Denekamp in het Wipptal in Oostenrijk.

Eervolle vermelding met stip is voor Marleen van Klingeren. Zij stuurde een goed omschreven plan in met achtergronden voor een reportage over vluchtroutes in de bergen. Dit onderwerp komt binnenkort al in Hoogtelijn met een artikel over de Sentiero della pace in Trentino. De laatste eervolle vermelding is voor Remco de Jong die een parodie maakte op het spelletje ‘’Ik ga op reis en neem mee….” met het idee in het olympisch jaar een tocht te maken rond Mount Olympus in Griekenland.

Winnaars
De winnende foto is te zien op de cover van Hoogtelijn 3 van dit jaar, die verschijnt op 1 juni. De reportages zijn te lezen in Hoogtelijn 5 die op 16 november verschijnt.

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?