KLIMMEN IN DUITSLAND

Je vind op deze pagina info over de Duitse klimgebieden die op maximaal 4 uur rijden van Utrecht liggen. Van deze klimgebieden verkoopt de NKBV ook de topo in de webshop - voor zover er een topo is.

Ben je op zoek naar info over andere Duitse klimgebieden dan is er één plek waar je alle relevante info vindt: de website Felsinfo.de. Deze officiële site van de DAV wordt continu ge-update. Je vindt er gedetailleerde informatie over de toegang, reismogelijkheden met het OV, de hoogte en soort gesteente, aantallen routes en toegankelijkheid van nagenoeg alle (3000!) Duitse klimgebieden. In de folder 'Klettern und Naturschutz - Leitbild zum naturverträglichen Klettern in Deutschland' wordt uitgelegd waarom klimmen en natuurbescherming in Duitsland vaak op gespannen voet staat. 

> Download de folder Klettern und Naturschutz (pdf, 4 Mb).

Topo's in webshop
In de webshop van de NKBV kun je de topo's van een aantal Duitse klimgebieden kopen:

 

Info/vogelbroed/sluitingen
De situatie rondom de toegankelijkheid van klimmassieven wisselt regelmatig. Met name in het voorjaar worden in verband met de broed van roofvogels massieven tijdelijk gesloten. Op Felsinfo.de en op de site van de IG Klettern kun je hierover up-to-date informatie vinden.

KLIMGEBIEDEN OMGEVING NEDERLAND

In afwachting van uitgebreidere info op deze site vind je hieronder een opsomming van de officieel toegestane klimmogelijkheden in de nabije omgeving van Nederland. Naast deze gebieden waar een duurzame toegangsregeling is getroffen zijn er nog een redelijk aantal kleine (boulder)gebieden waar ook (discreet en/of met toestemming van de eigenaar) geklommen kan worden.

Klimgebieden Duitsland:
 • Noord-Duitsland
  • Ibbenbühren, ca. 200 routes, ca. 2 uur van Utrecht.
  • Ith, ca. 2000 routes, ca. 4 uur van Utrecht.
  • Harz, ca. 1000 routes en 1000 boulders, ca. 4,5 uur van Utrecht
 • Ruhrgebiet 
  • Bochumer Bruch, ca. 50 routes, ca. 2 uur van Utrecht.
  • Isenberg, ca. 60 routes, ca. 2 uur van Utrecht.
 • Sauerland
  • diverse klimgebieden, ca. 430 routes, circa 2,5 à 3,5 uur van Utrecht.
 • Noord-Eifel
  • Nideggen, ca. 150 routes, ca. 2,5 uur van Utrecht.
 • Zuid-Eifel
  • Glees, bouldergebiet ca. 150 boulders, ca. 3 uur van Utrecht.
  • Ettringen, ca. 1400 routes, ca. 3 uur van Utrecht.

Ibbenbüren
De Dörenther Klippen bij het plaatsje Ibbenbüren zijn voor de klimmers in het noorden en oosten van Nederland het dichtst bij gelegen klimgebied. Op de website van de Bergfreunde Ibbenbüren vind je alle noodzakelijke info over de toegang tot de gebieden. De topo van het klimgebied is sinds kort weer te koop (juni 2014).

Let op: Er gelden veel beperkingen in dit klimgebied, waaronder een algemeen verbod op het gebruik van magnesium. De meeste rotsen liggen op privé-gebied en zijn gepacht door klimverenigingen. Zo wordt de Osnabrücker Wand gepacht door de Twentsche Alpinisten Vereniging. Het Brumleytal is alleen toegankelijk voor leden van de Bergfreunde Ibbenbüren. De overige rotsen zijn - mits klimmen toegestaan is - wel vrij toegankelijk, maar niet voor groepen. Wil je er met een groep klimmen, dan moet je reserveren. 


Het Plisseetal. Foto: Harald Swen.

Ith
De Ith is de naam voor een uitgestrekt heuvelgebied in het Weser-Leine-Bergland. In dit gebied vind je diverse klimgebieden, waaronder de Lüerdisser Klippen, de Holzen, de Kanstein en de Selter. Je kunt de topo in de NKBV webshop kopen.

Het gebied is voor individuele klimmers vrij toegankelijk. Groepsactiviteten van regio's en SAC's moeten in de NKBV klimplanning opgenomen worden. De camping bij de Lüerdisser Klippen (Jugendzeltplatz Ith). Groepen van meer dan 5 personen moeten reserveren. Details vind je op de website van de JDAV-Nord.

Het deelgebiet Selter is tot nader orde gesloten: "Aufgrund eines aktuellen Gerichtsurteils und einer in der Folge unklaren Rechtslage gilt aktuell im Naturschutzgebiet Selterklippen ein komplettes Kletterverbot. Der Deutsche Alpenverein und die IG Klettern bemühen sich nun um eine tragfähige Lösung im Sinne eines naturverträglichen Klettersports. Die bei der Ausweisung des Naturschutzgebietes geplanten Kletterbereiche sollen wieder in Kraft gesetzt werden. Bis zu einer Klärung bitten wir alle Kletterer das Kletterverbot zu beachten."

RUHRGEBIET

Bochumer Bruch
Deze voormalige steengroeve ligt aan de zuidzijde van het Ruhrgebiet. Je vindt hier een kleine 80 routes in niet altijd even solide gesteente. De groeve is niet vrij toegankelijk, maar je moet je online aanmelden. 's Winters krijg je een tijdelijke toegangscode om het hek te openen. Zomers moet je daarnaast ter plekke een ticket kopen om te mogen klimmen. Het klinkt lastig, maar in de praktijk valt het erg mee. Alle informatie over de toegang tot deze groeve staat op de site http://www.bochumer-bruch.de/Home.15.0.html. Pas in voormalige steengroeves extra goed op voor steenslag, met name na vorst en overvloedige neerslag.

De rotswanden van de Bochumer bruch. Foto: bochumer-bruch.de

Isenberg
Deze voormalige steengroeve met circa 60 routes aan de zuidzijde van het Ruhrgebiet is niet vrij toegankelijk. Je moet terplekke een toegangskaartje kopen. Info over de klimmogelijkheden vind je hier: dav-essen.de. Pas in voormalige steengroeves extra op voor steenslag, met name na vorst en overvloedige neerslag. 

De topo van het gebied is te vinden op: www.stonevibes.de

SAUERLAND

In het Sauerland waar tot voor kort bijna nergens geklommen mocht worden zijn de laatste jaren diverse kleine klimgebieden ontwikkeld. De klimgebieden liggen op 2,5 tot 3 uur afstand van Utrecht en zijn dus prima in een weekend of zelfs een lange dag te bereiken. Voor alle gebieden geldt dat het voormalige steengroeves zijn en dat er rekening moet worden gehouden met losse rots, met name vlak na de winter en na overvloedige neerslag. Actuele info over de gebieden kun je vinden op Kletterarena.info


Afbeelding: Geoquest Verlag.

De klimmogelijkheden van het Sauerland worden beschreven in de topo Land der Tausend Berge, Kletterführer Sauerland, 2013 (te koop in de NKBV webshop). Uitgever: Geoquest Verlag. De topo omvat de volgende klimgebieden: 

 • Am Bähnchen
 • Bestwig  
 • Borghauser Wand 
 • Bruchhauser Steine 
 • Elberskamp (veel steenslag!)
 • Hilleberg 
 • Hönnetal (tijdelijk gesloten)
 • Kapplerstein 
 • Lenneplatte 
 • Scharpenbeul 
 • Steinkuhle 
 • Neuastenberg 
 • Steinschab 
 • Hillenberg/Warstein

De Unterer Elberskamp - Sektor Trafowand. Foto: Kletterarena.info.

Hillenberg bij Warstein
Het meest indrukwekkende klimgebied in het Sauerland is de Hillenberg bij Warstein. De voormalige groeve is met inzet van groot materieel voor het klimmen geschikt gemaakt en eind september 2013 officieel geopend. Op de maximaal 40 meter hoge hoofdwand zijn meer dan veertig routes ingericht. Het terrein voor de hoofdwand is vlak en prima geschikt om kinderen te laten spelen. Een aanwinst voor het klimmen in de regio! Een topo met info over alle nieuwe routes kun je hier downloaden. Actuele info vind je op: www.kletterarena.info/hillenberg.php  

> Download Kletterführer Hillenberg (pdf, 6 Mb).


Een deel van de hoofdwand van de Hillenberg bij Warstein. Deze en andere foto-topo's van alle sectoren van de Hillenberg zijn te vinden op Kletterarena.info.

Höhnetal tot nader orde dicht
In begin 2012 zijn de weinige deelmassieven in het Höhnetal die tot dan toe nog open waren gesloten. De verwachting is dat over niet al te lange tijd weer geklommen kan worden. Volg de ontwikkelingen o.a. op deze pagina's:

www.stonevibes.de
www.stonevibes.de

EIFEL

Nideggen
Nideggen is het enige klimgebied in de Noord-Eifel. Bijna 90% van waar voorheen geklommen werd is sinds begin jaren '90 gesloten. Om in het kleine nog toegankelijke deel te klimmen moet je dagelijks een toegangskaart kopen. Deze kost € 5,- per persoon voor  volwassenen en € 3,- voor kinderen. Er is slechts een beperkt aantal kaarten per dag beschikbaar. Meer informatie over de klimregeling is te lezen op de website van de DAV Köln en op de site van de gemeente Nideggen.

De dagkaarten zijn op de volgende locaties verkrijgbaar:

 • Kletterticketreservierung Internetsite Gemeente Nideggen
 • Nationalpark-Tor Nideggen, Im Effels 9, 52385 Nideggen
 • ARAL-Tankstelle, Im Altwerk 27, 52385 Nideggen

Er mag geklommen worden op de volgende massieven: Effels (Effelsley bis Eingangsturm), Hirzley, Hinkelsteine 1 - 4, Zwei Brüder. Topo's van deze sectoren kun je vinden op de site van Stonevibes.de:

Glees
Glees is een bouldergebied bij de Laacher See. Je vind hier ca. 150 boulders in extreem ruw basalt. Het gebied is op een helling op het noordwesten gelegen en droogt daarom relatief langzaam. De bouldertopo van de Eifel is al enkele jaren niet meer te koop. Je zult het met de diverse online topo's/lijsten moeten doen. 

Ettringen
Ettringen is naast de Ith het grootste klimgebied in de omgeving van Nederland. Op de site www.klettern-ettringen.de vind je een actuele database met daarin alle klimroutes EN boulders. In het voorjaar van 2013 is een nieuwe topo verschenen met hierin alle 1400 routes. Je kunt de topo in de NKBV webshop kopen.


Mut der Verzweiflung op de Grosse Wand. Foto: Harald Swen

Het klimmen in Ettringen wordt gedoogd door de locale overheden. Het is daarom belangrijk dat klimmers zich aan een aantal simpele (fatsoens)regels houden, omdat het gebied anders met sluiting kan worden bedreigd. Op de parkeerplaats bij de Grosse Wand in Ettringen mag niet met tentjes overnacht worden, en ook niet in de schuilhut naast de parking.

Er wordt regelmatig door locals bij de NKBV geklaagd over het gedrag van mensen die in het huisje op de parking bivakkeren. Misschien vind je zelf dat je niks verkeerd doet, de perceptie van de mensen die in het dorp wonen is een andere! Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Ettringen:

 • Camping Laacher See, Telefon: +49(0)2636-2485; 11,1 km tot parking Grosse Wand.
 • Jugendherberge Mayen, Telefon: +49(0)2651-2355; 3,2 km tot parking Grosse Wand.
 • Campingplatz Falkleymühle, Langscheid bei Mayen, Telefon: +49(0)2655-1852 of +49(0)2642-980796; 10,5 km tot parking Grosse Wand.
 • Camping Siesta, Laacher See Str. 6, Mendig, Telefon: +49(0)2652-1432; 10,5 km tot parking Grosse Wand.
 • Tal van pensions (zimmer mit Fruhstuck), hotels of vakantiewoningen.
Gedrag in sector Lonnenloch
De sector Lonnenloch ligt deels op prive-terrein. Het geluid dat de klimmers maken (touwcommando's, schreeuwen of het inboren van routes) is goed te horen in de tuin van de eigenaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij zich aan de klimmers begint te ergeren. Daarom gelden in het Lonnenloch de volgende regels: 
 • niet roepen of schreeuwen (touwcommando's kunnen ook op het zicht worden gegeven);
 • klimmen alleen overdag - niet 's avonds of 's nachts;
 • gebruik alleen de op www.klettern-ettringen.de beschreven toegang. Ga niet over het prive-terrein boven de groeve;
 • geen routes inboren in het weekend;
 • geen afval achterlaten.

Sector Ritual in de Kuhlschrank. Foto: Harald Swen

Steenslag
Klimmen buiten is niet ongevaarlijk. Sterker nog, rots zit los, routes zijn slecht behaakt en gevaarlijke vallen zijn mogelijk. Vooral in de makkelijkere routes tot circa 6a sta je aan flink wat gevaren bloot. En als je pech hebt zit er ook nog eens een nest hoornaars of bijtgrage vleermuizen in de rots en wemelt het van de  teken in het struikgewas.

Het risico op steenslag is vooral na de winter en na overvloedige neerslag zoals bij zomerse onweersbuien, hoog. In recent geopende routes moet je extra voorzichtig zijn. Het klimmen in steengroeves zoals Ettringen, Warstein of Elberskamp is met een gezonde dosis wantrouwen te benaderen. In veel routes vind je grote blokken of schollen rots die je het best kunt vergelijken met tikkende tijdbommen. De vraag is niet of ze los zullen komen, maar wanneer. Er zijn de afgelopen jaren met name in Elberskamp en Ettringen zware ongevallen gebeurd doordat een stuk rots uitbrak. Doe een helm op als je onderaan de rots bent en laat kinderen niet onder de rots spelen.     

Laatste wijziging: 14-08-2014.
  
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?