MENU

Paraclimbing Open 2023: een klimfeestje voor de sport

Volop blije gezichten bij binnen- en buitenlandse paraklimmers, trainers en begeleiders op het Paraclimbing Open 2023. Daar, in Mountain Network Amsterdam. beleven zij zondag 29 oktober een geweldige dag.

Zoals een feestje beoogt, staat elkaar ontmoeten centraal bij deze derde editie van het Paraclimbing Open. Samen klimmen en zekeren, ervaringen uitwisselen en drempels wegnemen om met welke lichamelijke beperking dan ook de klimhal in te durven stappen. Aan dat laatste draagt Renske Nugter bij door kennismakingslessen te geven. Een van haar ‘leerlingen’ schrijft een dag later in een online column over de dag: “Ik ben geen uitzondering en kan gewoon mezelf zijn. (…) Ik ben geen moment bang geweest.”

Kennismakingslessen en wedstrijdklimmen

Na de kennismakingslessen begint de wedstrijd. Daarbinnen zijn veertien categorieën aangehouden om het evenement voor iedere paraklimmer toegankelijk te maken. De dertig deelnemers komen uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De jongste onder hen is Yuan Tonjes die met dertien jaar dispensatie krijgt om mee te doen. Eva Mol, Jamie Barendrecht en Christiane Luttikhuizen van de Nederlandse selectie zijn er ook bij en genieten zichtbaar.

Christiane loopt van hot naar her om met iedereen een praatje te maken. “Op een dag als deze zie ik veel van mijn vrienden, want iedereen kent elkaar”, zegt ze. “Dat maakt het heel gezellig.” De Zwitserse Sarah Longhi is het roerend met haar eens, zo blijkt al uit haar gezichtsuitdrukking: twinkelende ogen en smile van oor tot oor. Sarah vertelt: “Ik heb het enorm naar mijn zin. De klimroutes waren goed en de sfeer is fantastisch. Super gemacht, organisatie!”

Kennismakingsles Renske Nugter Renske Nugter geeft een kennismakingsles Sarah Longhi © Robin Brandt Sarah Longhi © Robin Brandt

Ieder met eigen beperking

Om de dag voor de paraklimmers compleet te maken, schuiven zij na workshops over wedstrijdspanning en wedstrijdvoorbereiding aan voor een diner. Kim van Rheenen, bedrijfsleider van Mountain Network Amsterdam, schept glimlachend de borden vol van de voorbij schuifelende paraklimmers. Ook Kim heeft in de gaten wat voor een klimfeestje gaande is in haar hal.

“Wekelijks zie ik veel Nederlandse topklimmers hier trainen, dat is gaaf om te zien. Nu bij de paraklimmers vond ik interessant hoe zij, met ieder hun eigen beperking, de routes zouden beklimmen. Het was tof, en ik heb gemerkt dat de paraklimmers samen ook een hechte community hebben. Dat droeg bij aan een leuke en relaxte dag, ik ben blij dat we het Paraclimbing Open 2023 organiseerden”, aldus Kim.

Yuan Tonjes Juan Tonjes Jamie Barendrecht © Robin Brandt Jamie Barendrecht © Robin Brandt

Uitslagen en meer foto's

Voldaan gaat iedereen naar huis, met nieuwe contacten en geweldige ervaringen rijker. Sommigen van hen inclusief wedstrijdmedaille, anderen zonder. Maar om de resultaten, die in het WAS staan, gaat het niet. Het paraklimmen en de community kregen een boost en lieten zien dat iedereen kan klimmen. Bekijk de foto’s van Robin Brandt maar eens, op ons Flickr-account.

Naar de uitslagen Bekijk alle foto's

Terug naar overzicht